Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasík má už devět set absolventů, o víkendu probíhá kurz v jihomoravském Tišnově

Kurz akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy probíhá první prosincový víkend ve Školícím středisku HZS v Tišnově. 

Jedná se o preventivně výchovný program Hasík CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Hasík je preventivní program určený pro děti na základních školách v celé České republice.

Jeho hlavním cílem je předat dětem důležité informace a návyky v oblasti prevence před požáry a mimořádnými událostmi. Výuka probíhá hravou a názornou formou v jednotlivých třídních kolektivech na prvním i druhém stupni ZŠ a vedou ji dvojice proškolených instruktorů z řad příslušníků HZS a členů sborů dobrovolných hasičů.

Projekt, jenž vznikl v roce 1996 v Bruntále, byl ve spolupráci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a občanského sdružení Citadela odstartován v Jihomoravském kraji před pěti lety. Interaktivní a zábavnou formou se budoucí instruktoři učí, jak vzdělávat děti na základních školách.

Týdenní školení je rozděleno na dvě části. Úvodní třídenní metodický kurz je přerušen několikatýdenní přestávkou, ve které si jeho účastníci mohou získané poznatky ověřit prakticky na základních školách. Následuje dvoudenní supervizní seminář, kde jsou praktické zkušenosti ze škol společně teoreticky i prakticky rozebrány.

Smysl a význam projektu Hasík potvrzuje skutečnost, že je již součástí preventivně výchovných koncepcí HZS v polovině krajů České republiky. Současně bude v těchto dnech v Tišnově proškolen jubilejní devítistý instruktor.

pprap. Mgr. Jaroslav Mikoška

Sdílet