Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Zlínsku hasilo chatu v noci pět jednotek, stopy hořlavých kapalin na místě pes nenašel

V pondělí 3. prosince 2012 v 02:32 hodin byl na krajské operační středisko ohlášen pravděpodobný požár lesního porostu, který byl pozorován z lokality Troják ve směru nad osadu Vičanov.

Následně bylo ještě oznamovatelem upřesněno, že se jedná o intenzivní plamenné hoření.

Na místo uvedené události vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů ze stanice Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Chvalčov, Rajnochovice, Podhradní Lhota a města Bystřice pod Hostýnem. V prvním výjezdu mířily k požáru celkem čtyři cisternové automobily.

Jako první se na místo dostavila jednotka profesionálních hasičů. Po provedení prvotního průzkumu bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chatového objektu. Požár se v době příjezdu jednotky nacházel ve fázi intenzivního hoření, kdy byl plameny zachvácen prakticky celý objekt.

Mimo hašení samotného objektu se jednotky také zaměřily na ochranu blízkého lesního porostu, tak aby zabránily dalšímu šíření plamenů na okolí. Na místo zásahu byla také povolána posilová jednotka dobrovolných hasičů z obce Hošťálková s dalším cisternovým vozem.

Zvýšená spotřeba vody při zásahu si vyžádala nutnost doplňování techniky z blízkého zdroje pod lokalitou Tesák. Přesuny požární techniky však komplikoval namrzlý povrch komunikací, který je činil jen obtížně sjízdnými. Ve spolupráci se správcem komunikací bylo opakovaně provedeno ošetření povrchu vozovek posypovými vozy.

V 03:54 hodin, se po intenzivním hašení podařilo požár lokalizovat. Samotná likvidace, která spočívala v následném rozebírání konstrukcí a dohašování jednotlivých ložisek hoření se protáhla až do 06:14 hodin, kdy velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru. Na místě události byla ponechána pouze jednotka dobrovolných hasičů z obce Podhradní Lhota a to k provedení dohlídky nad požářištěm.

Ještě v nočních hodinách se na místo události dostavil vyšetřovatel požárů z Kroměříže, který spolu s policisty zahájil prvotní úkony zjišťování příčiny vzniku požáru.

Na základě provedeného šetření byla jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru stanovena závada elektroinstalace objektu. Na místě události byl v ranních hodinách nasazen také služební pes PČR na vyhledávání přítomnosti hořlavých kapalin na požářišti. Po důkladném ohledání prostoru byla jejich přítomnost na místě vyloučena.

V průběhu dopoledních hodin byla také majitelem vyčíslena způsobená škoda, která se pohybuje okolo 1 000.000,– Kč. Hasičům se podařilo uchránit okolní lesní porost, jehož hodnota nebyla zatím pro potřeby vyšetřování požáru upřesněna.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet