Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Haló? Bomba. No jo, vážně, bouchne to tam… aneb jak zaměstnat nejen policisty, záchranáře a hasiče

„Haló, zde linka tísňového volání 112.“ – „V restauraci Na Růžku je bomba. Myslím to vážně, bouchne to tam.“ Myslí to vážně? Je to legrace? Opilý muž se potácí dál potemnělou ulicí se skvělým pocitem.

Ilustrační foto

„To mají za to.“ Teď to vyřešil. Už je spokojený, je kolem desáté večer a on míří domů. Jak se mýlí, však zjistí brzy. V dalších dnech bude mít pořádně těžkou hlavu, ale na vině už nebude alkohol.

Operátor tísňové linky je na taková oznámení připraven. Rozjíždí se akce podle předem přesně stanovených scénářů. Mobilizace policie, hasičů, záchranky, krizového odboru radnice…

Všichni vědí, co mají dělat, ale jisté napětí je na místě. Může to být falešné oznámení opilce – vtipálka, zhrzeného milence, majitele konkurenční hospody, nebo jen zábava pro znuděného puberťáka, který chce vidět reálný zásah. Nebo jde skutečně o život.

Na místo přijíždí první hlídky Policie České republiky i hlídky Městské policie a začínají s evakuací osob z potenciálně ohroženého prostoru. Z restaurace Na Růžku odvádí hosty, kteří mají po zábavě i naštvaný personál, který ani nestihl kasírovat.

Z bytů nad restaurací i sousedního domu jsou evakuováni obyvatelé, pro které úředníci radnice zajišťují náhradní prostory v blízké Sokolovně. Policisté uzavírají prostor a odklání dopravu z celé oblasti, na místě jsou vozy hasičů i záchranky.

Přijíždí policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin a vozy pyrotechnického výjezdu. Pyrotechnici spolu s psovodem pečlivě prohledávají celou restauraci, včetně prostor kuchyně a skladů. Po jedné v noci velitel akci ukončuje, v restauraci žádná výbušnina není. Lidé se vrací domů, odjíždí pyrotechnici, hasiči, vozy záchranné služby i úředníci.

Kdo zůstává, jsou kriminalisté. Takové oznámení o bombě není legrace. Pro specialisty je otázkou krátkého času zjistit kdo a odkud volal. Nad obzorem svítá a u dveří pana vtipálka zvoní policisté.

Druhá část našeho příběhu je poměrně nudná a proto stručně. Jako oznamovatel byl zjištěn 38 letý F. S., který se po krátkých vytáčkách při výslechu k anonymnímu telefonátu přiznal.

Proč telefonoval? Prý se nepohodl s družkou a z restaurace, kde zapíjel žal, jej vyhodili, neboť se choval příliš hlučně a obtěžoval hosty. Vyšetřovatel zahájil proti F. S. trestní stíhání pro přečin šíření poplašné zprávy podle § 357 odst. 1, 2 trestního zákoníku, za který může být potrestán trestem odnětím svobody až na tři roky.

Ale… každá sranda něco stojí. Výjezd desítek policistů, hasičů, záchranářů, úředníků a v neposlední řadě také ušlý zisk restaurace, to vše není levná záležitost. Účet za jeden krátký telefonát vypadal přibližně takto:

  • Krajské ředitelství policie – 15 759,– Kč
  • Pyrotechnická služba – 3 255,– Kč
  • Městská policie – 2 119,– Kč
  • Zdravotnická záchranná služba – 2 367,– Kč
  • Hasičský sbor – 11 105,– Kč
  • Městský úřad – 10 315,– Kč
  • Restaurace Na Růžku – 2 400,– Kč

Podtrženo, sečteno 47 320,– Kč. Kromě tohoto účtu v korunách českých může pana F. S. trápit svědomí, že do chladné noci vyhnal přes 60 osob, které musely být evakuovány, a záchranáře, kteří mohli být jinde skutečně potřební, svým hloupým telefonátem zaměstnal zbytečně.

Na druhou stranu můžeme říci, že pan F. S. měl nakonec štěstí. Vzhledem k tomu, že se ke spáchanému činu doznal a způsobenou škodu v celé výši nahradil, rozhodl okresní státní zástupce o podmíněném zastavení jeho trestního stíhání se zkušební dobou jednoho roku.

Policie ČR, Pyrotechnická služba

Sdílet