Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve zlínské menze hořel olej ve fritéze, požár se skrz vzduchotechniku dostal až na střechu

V 12:03 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru olejů v kuchyni studentské jídelny na ulici Štefánikova. Následně bylo upřesněno, že se zasažený objekt nenachází na ulici Štefánikova, ale ulici Hradská poblíž centra města Zlína.

foto: @EleahBeton

Na místo hlášeného požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín současně s jednotkou hasičů města Zlína.

Provedeným průzkumem místa události po příjezdu naší jednotky, bylo zjištěno intenzivní plamenné hoření fritovacích olejů v nádobách fritéz kuchyně a výdejny jídel.

Plameny se šířily na stropní konstrukci nad fritézami a následně i potrubím odsávání par a pachů z fritovacích nádob. Vzhledem k možnosti rozšíření požáru potrubím odsávání na střešní konstrukci objektu byla na místo události povolána i výšková technika profesionálních hasičů AP – 42 Bronto.

Za použití vodních proudů a prášku bylo plamenné hoření rychle likvidováno. Následně bylo nutné provést rozebrání stropních konstrukcí v prostorech hoření a šíření požáru a provést jejich kontrolu za použití termokamery.

Ještě před příjezdem hasičů bylo z objektu evakuováno asi 30 osob z nichž tři byly zplodinami hoření lehce intoxikovány a následně byly předány do péče posádek zdravotnické záchranné služby.

Už v průběhu zásahu byli hasiči informováni, že chybí jedna zaměstnankyně kuchyně. Po opakované kontrole vnitřních prostor objektu byla tato osoba nalezena ve výtahu, odkud byla hasiči vyproštěna a předána ke kontrole zdravotního stavu. Na místě události byla postiženým také poskytnuta posttraumatická pomoc jedním z vyškolených hasičů.

¨---

Výše vzniklé škody byla majitelem předběžně vyčíslena na 620.000,– Kč. Hodnoty uchráněné hasebním zásahem jsou v řádech statisíců korun. Bylo také zjištěno, že bezprostředně po vzniku požáru se o prvotní hasební zásah pokusili také zaměstnanci, a to za použití hasicích přístrojů. Vzhledem k intenzitě plamenného hoření oleje na smažení byl jejich zásah neúčinný.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet