Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasební zásah ve věznici ztěžovala bezpečnostní opatření, rozšíření požáru na celou halu však hasiči úspěšně zabránili

Požár v části jedné z hal areálu Věznice Stráž pod Ralskem byl hasičům ohlášen v 8:53 hodin přes tísňovou linku 112. Na místo byly povolány 3 jednotky hasičů – profesionálové z Jablonného v Podještědí a dobrovolní hasiči z Mimoně a Stráže pod Ralskem.

Hasební podmínky měli hasiči ztížené kvůli mnoha bezpečnostním opatřením, která jsou pro tento typ objektu nutností. Při vstupu dovnitř museli překonat dvoje mříže a k ohnisku požáru se prořezat přes plechové dveře rozbrušovací pilou.

Jak zjistili, ohnisko požáru se nacházelo ve vestavěné plechové kóji vysoké zhruba 2 metry, kde byly uskladněny molitanové matrace a další materiál. Požár v tomto prostoru hasiči lokalizovali a uhasili dvěma vodními proudy, zabránili tak rozšíření na celou halu velikosti 40 × 19 metrů.

Hasiči zasahovali v dýchací technice a prostory byly silně zakouřeny. Ještě před příjezdem hasičů příslušníci vězeňské služby z haly i přilehlého objektu evakuovali celkem 131 osob, přitom se 3 příslušníci a 2 odsouzení nadýchali zplodin hoření.

Na místě byli ošetřeni zdravotníky bez následné hospitalizace. Příčina a škoda jsou v šetření PČR a Vězeňské služby ČR.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet