Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osoba zahynula po srážce s vlakem

Další z řady smutných výjezdů hasičů Českých drah během tohoto roku. Osob, které z různých příčin zahynou po střetu s projíždějícím vlakem, je opravdu mnoho.

27. 10. 2006 00:45 hod., Praha 5, ul. Beníškové

Jednotka drážních hasičů z pražské stanice Chodovská vyjela k nahlášenému střetu osoby s projíždějícím vlakem. Souběžně s CAS 24 vyjel i vyšetřovací automobil, který na místo události dovezl regionálního inspektora bezpečnosti železniční dopravy, jenž vyšetřuje společně s policisty ČR mimořádné události na dráze. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o starší osobu, která se střetla s projíždějícím motorovým osobním vlakem. Lékař ZZS HMP mohl již jen konstatovat smrt. Jednotka drážních hasičů provedla osvětlení místa události a po ukončení místního šetření pomohla pohřební službě transportovat mrtvou ženu z kolejiště po těžko přístupném svahu do pohřebního vozu.

Dle prvotního zjištění starší žena šla po kolejích a zřejmě nestačila včas uhnout přijíždějícímu motorovému vlaku. Strojvůdce i přes usilovné brždění střetu nemohl nikterak zabránit. Lokomotiva zastavila cca 150 m za místem nehody.

Takovýchto výjezdů absolvují hasiči Českých drah každoročně bohužel velké množství. V mnoha případech se jedná o sebevrahy, kteří se rozhodnou ukončit svůj život právě pod koly vlaku. Tento případ však dle všeho vypadá na nešťastnou náhodu. Pro hasiče není nikdy pěkný pohled na roztrhané kusy lidských těl, ale i toto patří do pracovní náplně HZS Českých drah, a.s.

Ne vždy však střet osoby s vlakem končí smrtí. Před pěti lety, zrovna na Štědrý den, vyjela jednotka HZS ČD Praha (také to byla směna A) k nahlášenému střetu osoby s vlakem do Berouna. Po příjezdu se však zjistilo, že dotyčná osoba již na místě není, neb jí sanitka převezla k našemu údivu „pouze“ s utrženým uchem do nemocnice. Pán měl „vánoční“ štěstí v neštěstí.
Sdílet