Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Do cvičení na Osoblažsku se zapojili i polští profesionální hasiči, námětem byla dopravní nehoda

Tři jednotky hasičů se zapojily v pondělí 3. 12. 2012 dopoledne v obci Vysoká

(okres Bruntál) do prověřovacího cvičení, jehož námětem byla dopravní nehoda dvou osobních automobilů se dvěma zraněnými a zaklíněnými řidiči. Vedle dvou českých jednotek přijela – a to včas a jako první – jednotka polského profesionálního hasičského sboru (PSP) z Prudniku.

Do pěti českých obcí v osoblažském výběžku (severozápadní část Moravskoslezského kraje) mohou v případě požáru, dopravní nehody či záchrany osob vyjet polští profesionální hasiči, kteří to sem mají blíž než kolegové z HZS MSK. Vyplývá to z požárního poplachového plánu. Do čtyř zdejších obcí tak mohou vyjet jednotky PSP Prudnik, do páté obce jednotka PSP Glubczyce.

Například během pondělního cvičení přijeli polští kolegové do obce Vysoká do 13 minut po jejím ohlášení – u nehody byli první a včas, i když o cvičení dopředu nevěděli. Šlo o boční náraz mezi Volkswagenem Golf a Škodou Favorit, kdy do sebe auta zůstala zaklesnutá, favorit zůstal ležet na boku. Poláci se (po zajištění stability havarovaných vozidel) pustili do záchrany jednoho ze zaklíněných a zraněných řidičů.

Řidiče druhého auta začali vyprošťovat za 4 minuty, tedy ihned po příjezdu, dobrovolní hasiči z Města Albrechtice. Jako poslední přijela k simulované nehodě jednotka HZS Moravskoslezského kraje z Krnova – měla to nejdále. Po vyproštění hasiči poskytli zraněným (figurantům) předlékařskou­ pomoc.

Ředitel HZS MSK, územního odboru Bruntál plk. Ing. Jiří Patrovský tuto úzkou spolupráci mezi českými a polskými jednotkami vysvětluje: „Moravskoslezský kraj má již několik let mezinárodní písemnou smlouvu se dvěma sousedícími vojvodstvími – Opolským a Slezským – o vzájemné pomoci hasičských jednotek v případě velkých událostí. Osoblažský výběžek je ale jediný v Moravskoslezském kraji, kde máme s polskými profesionálními jednotkami zakotvenu příhraniční pomoc i v rámci požárního poplachového plánu. A v případě ostrého zásahu je jedno, kdo bude na místě první, zda české nebo zahraniční jednotky, hlavně když pomoc přijde co nejdříve.“

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet