Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mobilní cvičná věž

Neobvyklá pomůcka pro výcvik hasičů, rozšířená zejména v USA. Takovou u nás opravdu nenajdeme.

Při svém brouzdání po webu za účelem shánění informací o taiwanské plošině Bronto Skylift F 72 HLA, jsem narazil na velmi neobvyklou a pro české hasiče jistě neznámou pomůcku pro výcvik. Jedná se o mobilní cvičnou věž, v originále M.T.T. – Mobile Training Tower. Lze na ní trénovat činnost lezeckých skupin, cvičit se žebříky, provádět požární útoky do patra, vyhledávat osoby v kouři atd. V USA tuto pomůcku využívají i policisté ze speciálních jednotek SWAT – provádění násilných vstupů, vyhledávání pachatelů, slaňování apod.

Mobilní cvičná věž má standardně čtyři podlaží, základní konstrukce je vyrobená z ocele, boky tvoří plechové části (pokud se jedná o krytý typ). Vnitřní schodiště je rovněž ocelové. Ve vybavení věže je generátor elektrické energie, zařízení na výrobu kouře a jeho rozvod po celé věži, vnitřní osvětlení schodiště, které lze spínat po jednotlivých patrech, kotevní body pro uvázání lan, interkom, okenice.

Toto cvičné zařízení je přepravováno jako celek na klasickém návěsu za kamionem. Do pracovní polohy se dostává za pomoci hydrauliky, proces ustavení věže trvá cca 5 minut. Rozměry věže jsou různé dle typu a provedení. Výška je většinou kolem 12 metrů (40 stop). Cena se pohybuje v řádech desetitisíců USD.

V galerii představované cvičné věže jsou ve vybavení taiwanských hasičů. Ještě zbývá doplnit jméno výrobce, tím je firma WHP Trainingtowers, 9121 Bond, Overland Park, KS 66214, USA.

Myslíte si, že by se podobné zařízení uplatnilo i u nás?

Foto a info: web, WHP Trainingtowers, Taiwan FD
Sdílet