Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Představení obce Spodní Bříza a rozhodnutí pořídit si cisternu

Vítáme čtenáře webu POŽÁRY.cz v roce 2013. Už je zřejmé, že konec světa nenastal a i letos bude (doufáme) spousta jednotek řešit nákupy nové techniky, třeba cisteren. Tak jsme dostali (snad zajímavý) nápad.

Představujeme vám fiktivní obec Spodní Bříza, jejíž zastupitelé kývli na mnoholeté přemlouvání velitele tamních dobrovolných hasičů a letos zadotují nákup nové cisterny.

Protože se pohybujeme ve „fiktivní realitě“, město disponuje na nákup cisterny neomezenými prostředky a velitel hasičů má plnou důvěru ve výběr vozidla. Omezen není žádnými předpisy ani nutnostmi výběrového řízení. Jednoduše vybírá to nejlepší, co je k dostání.


Obec Spodní Bříza má podle posledního sčítání lidu 20 tisíc obyvatel a rozkládá se v 900 metrech nad mořem v „podhorských“ oblastech. Představit si ji můžeme například v Krušných Horách, na Šumavě, nebo na okraji Hrubého Jeseníku.

Nejbližší profesionální jednotka v létě do obce jede 20 minut, v zimě se časy ještě prodlužují. Místní jednotka je proto zařazena jako JPO II a vyjíždí ke všem typům událostí, včetně dopravních nehod.

Počet výjezdů se pohybuje v rozmezí 150 – 190 za rok.


A o co tedy půjde? Vžijeme se do role velitele, který má neomezené možnosti, nezúžený pohled na realitu a pokusíme se v průběhu celého roku po částech vybrat ty nejlepší části vhodné cisterny.

Začneme podvozkem, půjdeme přes kabinu a skončíme až u takových detailů, jako jsou třeba odrazky na žebříku.

Každé úterý představíme jednu část cisterny a možnosti, které se nabízejí. Do čtvrtka budete mít čas pod článkem diskutovat, případně doplnit věci, které nám utekly.

Ve čtvrtek pak článek aktualizujeme o naše zdůvodněné rozhodnutí, se kterým samozřejmě budete moci polemizovat. Na konci roku tak budeme mít kompletní sestavu „Cisterny POŽÁRY.cz 2013“. A měla by být sestavená z toho nejlepšího, co je k dispozici.


Co je naším cílem? Dozajista existuje při stavbě cisterny spousta maličkostí, které dokáží zpříjemnit její následné užívání. Stačí jen vědět, o co si člověk může při výrobě říci. A právě tyto možnosti chceme nastínit…

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu