Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali sedmdesát důchodců

Čtyři hasičské jednotky z Bruntálska vyjely v neděli 29. 10. 2006 brzy ráno k požáru zářivky v Domově důchodců v Krnově v Rooseveltově ulici. Z pokojů muselo být evakuováno sedm desítek obyvatel sociálního zařízení.

Tři zdravotní sestry se nadýchaly zplodin a jednu z nich musela odvézt sanitka do nemocnice. Požár na chodbě Domova důchodců oznámila ihned po jeho zpozorování jedna z pracovnic zařízení. Na místo vyjely po půl paté ráno dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Krnově a Bruntále a s nimi dvě dobrovolné jednotky z Krnova a Města Albrechtic. Hasiči zjistili, že hoří zářivka na chodbě ve třetím nadzemním podlaží čtyřpatrového objektu, na madlo pod ní stekl plast ze zářivky. Během několika minut byl požár uhašen, pak musel být objekt odvětrán.

Hasiči ihned po příjezdu evakuovali obyvatele z jejich pokojů do jídelny a kinosálu, přesun i třičtvrtěhodinové společné čekání proběhly bez problémů. Zpět na pokoje se mohli senioři vrátit před půl šestou ráno. K bezproblémové evakuaci určitě přispěly zkušenosti z námětového cvičení, které letos profesionální hasiči v domově připravili a seniory do něj zapojili.

Podle hasičského vyšetřovatele nakonec hořelo asi na ploše jednoho metru čtverečního. Příčinou vzniku požáru se škodou asi deset tisíc korun byl zkrat na elektroinstalaci.

Na Bruntálsku musí hasiči vyjíždět k požárům v zařízeních pro seniory průměrně jen jednou do roka. Loni v prosinci hořelo v jednom zařízení poté, co paní zapomněla potraviny na sporáku a šla se vysprchovat, v roce 2005 jiná paní zapomněla do staršího typu pračky napustit před praním vodu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet