Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřícené lešení pohřbilo naštěstí jen auta

V souvislosti se silnými dešti a poryvy větru hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli v neděli k 10 technickým zásahům v Brně a v okresech Brno-venkov, Vyškov, Břeclav, Blansko., Znojmo a Hodonín.

Sedm zaparkovaných aut poškodilo lešení, které se zřítilo v Cihlářské ulici v centru Brna. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 16:33 hodin, hasiči na místo vyjeli s pěti zásahovými vozidly. Průzkum po příjezdu ukázal, že jde o lešení v délce 12 metrů u čtyřpatrového domu, pod sutinami a zbytky lešení nejsou žádní lidé a bylo poškozeno sedm vozidel zaparkovaných na protější straně ulice. Lešenářské trubky, dřevěné podlahy a suť byly na ploše cca 13 × 10 metrů a hromada zříceného materiálu zatarasila vozovku, chodník i vchod do domu. Protože trosky zatarasily poměrně frekventovanou ulici v centru města, hasiči s enormním nasazením začali odklízet hromadu. Nejprve uvolnili jízdní pruh vozovky, pak vchod do domu a chodník. V 18:14 hodin se všechny zbytky lešení podařilo odstranit a hasiči na místo povolali pracovníky Brněnských komunikací k úklidu vrstvy sutin z vozovky.
V Brně hasiči také odklízeli zbytky dvou menších stromů, které vítr vyvrátil v Polní ulici. Stromy zasáhly dvě auta, majitelé vozidel však nevyčíslili žádnou škodu. Ve Vranovské ulici hasiči hledali příčinu úniku vody, která zaplavovala byty čtyřpatrového domu. Poté, co ve sklepě zcela zaskládaném starým nábytkem a harampádím nemohli najít hlavní uzávěr vody, pátrali v bytech. Po násilném otevření dvou bytů museli hasiči násilím vniknout i na půdu, kde našli uvolněnou rýnu, kudy dešťová voda z opakovaných lijáků tekla do bytů pod půdou. Rýnu hasiči provizorně opravili a místo zásahu předali nájemníkům a policii.
V Lelekovicích na Brněnsku dobrovolní hasiči dnes čerpali vodu z přeplněného kanálu. V Adamově na Blanensku hasiči z podnikové jednotky odstraňovali vyvrácený strom z komunikace v areálu podniku ADAST. Ve Slavkově na Vyškovsku hasiči odstranili velkou větev, která zatarasila dva jízdní pruhy komunikace z města směrem na Brno. Na Břeclavsku hasiči vyjížděli na silnici z Lanžhota do slovenských Kútů. Vyvrácený strom odstranili z vozovky a rozřezali. Na Znojemsku hasiči odstraňovali strom ze silnice v Lechovicích a velkou větev z vozovky v Miroslavi. Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku hasiči odčerpávali vodu z garáže a laguny, která se po průtrži mračen vytvořila ve Dvořákově ulici.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet