Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z rybníka po prolomení ledu se změnila v drama, do vody spadli i hasiči

Doslova v dramatické chvíle se proměnil sobotní zásah hasičů v Sudkově na Šumpersku. Po přijetí informace o nutné pomoci osobě po propadnutí na ledu v místním potoce krátce po jedenácté hodině na místo vyrazily jednotky profesionálních hasičů stanic Zábřeh a Šumperk, posílené místní jednotkou hasičů Sudkov.

Dobrovolní hasiči byli u místního rybníka mezi prvními. Ihned za pomocí žebříku a jistícího lana zahájili záchranu osoby. Ta se z posledních sil držela ledu zhruba deset metrů od břehu. Led byl však příliš tenký a došlo k propadu i samotných dvou dobrovolných hasičů.

Během jejich činnosti na místo dorazily i profesionální jednotky. Obdobný scénář čekal vzhledem k slabé tloušťce ledu i je. Navíc se zachraňovaná osoba několikrát dostala nebezpečně pod ledové kry.

Jediným reálně úspěšným postupem pro rychlou záchranu již velmi promrzlé osoby bylo zrealizovat záchranu na člunu. Hasičům se poté podařilo osobu z vody vytáhnout a předat ji do péče zdravotnické záchranné služby. Pomalým posouváním na žebřících, ale hlavně za vydatné pomoci kolegů hasičů a místních občanů, byli do bezpečí vytaženi i zasahující hasiči na žebřících.

Z preventivních důvodu byla provedena kontrola lékařem i u nich – byli rovněž velmi promrzlí – vše se ale obešlo bez komplikací.

Zimní počasí a mrazy jsou zde jen malou chvíli. Led na rybnících či jiných tocích je svou tloušťkou stále nebezpečný a je opravdu nutné před vstupem na zamrznutou vodní hladinu dbát hlavně na své bezpečí. Před samotným vstupem je lepší spíše několikrát zvážit, zda nemůže dojít k nějakému podobnému nebezpečí!

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet