Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série tragických nehod na Zlínsku

V neděli večer došlo v obci Bystřička na Vsetínsku k další tragické havárii ve Zlínském kraji, při které zemřela mladá spolujezdkyně a řidič byl odvezen se zraněním.

Dne 29. 10. 2006 ve 21:15 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké nehodě v obci Bystřička na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57, v obci Bystřička, došlo k těžké havárii osobního auta zn. BMW.

Řidič havaroval na mokré vozovce, ve smyku vjel do příkopu, narazil do dvou vzrostlých stromů u cesty a odrazil se zpět na krajnici. Při nárazu utrpěl dvaadvacetiletý řidič vážná zranění a po vyproštění záchranáři byl ošetřen a odvezen do nemocnice k hospitalizaci. Jeho sedmnáctiletá spolujezdkyně utrpěla velmi vážná zranění, kterým podlehla na místě. Záchranáři nedokázali mladé dívce pomoci a ze zcela zdemolované části vozu ji museli vystříhat hasiči speciální technikou.

Při zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena částečně doprava, která byla regulována policií. Během šetření havárie byla vozovka zcela průjezdná, protože vrak ležel částečně na krajnici a částečně v příkopu. Havarované vozidlo mělo na přední nápravě namontováno náhradní dojezdové kolo.

Po vyprošťovacích pracích se jednotka vrátila na základnu a zpět na místo vyjela na úklidové práce až po vyšetření události. Hasiči pomohli s odklizením vraku, očištěním vozovky od uniklých provozních kapalin a střepů.

K podobné tragické nehodě došlo i dne 28. 10. 2006 v 10:30 hod. u Slušovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Slušovice a Nové Dvory došlo k těžké dopravní nehodě mezi osobním autem Š 105 a nákladním autem zn. Scania.

Po vzájemném čelním střetu dvou vozů došlo k těžkému zranění u šestasedmde­sátiletého řidiče, který byl z vozidla vytažen záchranáři. Po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k další nezbytné lékařské péči a hospitalizaci. Jeho o rok mladší spolujezdkyně utrpěla natolik vážná zranění, která byla podle lékaře neslučitelná se životem, a žena jim na místě podlehla. Jakákoliv pomoc záchranářů a zdravotníků již byla marná. Řidič nákladního vozu nebyl při nehodě zraněn.

Hasiči museli tělo ženy vyprostit z vraku zdemolovaného auta pomocí speciálního hydraulického zařízení. Hasiči zajistili vozy proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po vyšetření nehody policií pomohli s odklízením vraku osobního vozu a pomohli i s úklidem vozovky od střepů a úlomků vozů.

Při zásahu složek IZS byla zablokována celá vozovka a doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Omezení trvalo přes dvě hodiny.

Profesionální hasiči přiznali, že to byla mimořádně těžká havárie a vyprošťovací práce byly i pro zkušené záchranáře otřesem.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet