Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Perfektně zrepasovaná CAS 32 Tatra 138 jezdí u dobrovolných hasičů v Brandýsku a jmenuje se Anděla

Představujeme vám svépomocí repasovanou cisternovou automobilovou stříkačku CAS 32 na podvozku Tatra 138, kterou mají ve svém vozovém parku zařazeni dobrovolní hasiči obce Brandýsek ve Středočeském kraji od konce tohoto roku.

Po pořízení CAS 32 na podvozku Tatra 138 z již neexistujícího sboru dobrovolných hasičů Kladno-Dříň byla repase vozidla nutná. CAS 32 T-138 byla pořízena za symbolickou cenu 1kč od Magistrátu města Kladna.

Svépomocné repasovaní Tatry začalo 31. 3. 2011 přivezením vojenské nástavby firmou ESA LOGISTIKA, z důvodu dezolátního stavu původní cisterny. Začalo se odstrojením a broušením cisterny, plechů a rámů. Mezitím probíhalo seřizování, vyčištění a údržba motoru, seřizování naftového čerpadla si vzal na starost pan Nágl z Knovíze.

Dne 5. 11. 2011 se Tatra přemístila do garáže a začalo repasování podvozku – broušení a natírání, výměna vzduchových hadic, provozních náplní, manžet, natažení nové elektriky. Probíhalo také broušení a natírání disků a jejich průběžné obouvání staršími pneumatikami.

Následovala kabina, která se hasičům z Brandýska kromě nárazníků, kapoty, blatníků a kapoty podařila ještě během listopadu a prosince roku 2011 dát do laku. Tomu předcházelo obroušení, vyřezání prohnilých částí karoserie a následně navaření nových plechů, natažení nové elektriky (vytvoření 2 zásuvek na 220 V).

Leden 2012 pokračoval kabinou, nejdříve umístěním majákové rampy STROBOS 300L-M, dále pak opískováním a repasováním blatníků, dveří a kapoty.

Dne 26. 2. 2012 vyjela Tatra už s částečně repasovanou kabinou (nově umístěné světla pro denní svícení a mlhové světla v nárazníku, modré LED blikače v blatníku) na zahradu, kde jsme pomocí jeřábu firmy ELMA KLADNO s.r.o. posadili cisternu na podvozek. V březnu 2012 se na cisternu umístily boky nástavby obroušené a nově natřené a Tatra putovala zpět do garáže.

Nejprve hasiči vytvořili 3 nové kastlíky na každé straně – jeden vedle ovládacího panelu čerpadla (proudnice a věcné prostředky), druhý nad ním (hadice B a C) a třetí v zadní části nástavby (dýchací technika) + na pravé straně žebřík z důvodu uzavření zadní části nástavby a vytvořením sedmého kastlíku (hadicový naviják, elektrocentrála, kalové čerpadlo, motorová pila). Místo rezervního kola je nyní koš na použité hadice.

Další zásadní úprava byla zrušení pěnidlové nádrže, tím vznikl nový úložný prostor na sorbent, pěnidlo apod. Dne 17. 6. 2012 přišlo na řadu lakování, po něm přidělání pozičních a zadních světel, dále výstražná LED rampa, modré blikače a LED maják. Repase pokračovala natažením nových el. kabelů v nástavbě.

V červenci a srpnu 2012 na Tatře probíhalo umístění centrálního zamykání kaslíků, vytvoření vzduchového osvětlovacího stožáru, se kterým nám pomohl HYDRAULIK SERVIS KLADNO s.r.o. a kropících trysek. Nádrž na 6000 litrů vody byla natřena dvěma nátěry barvy Bisil (barva na konstrukce trvale ponořené do vody). Následovalo umístění nově počalouněných sedaček panem Miroslavem Bendou.

Dne 16. 9. 2012 je Tatra připravena na technickou kontrolu, kterou tři dny nato úspěšně prochází. Po týdnu proběhlo lepení bílých pruhů, znaku a jména našeho sboru firmou R reklama Rudolf Vertich.

V říjnu a listopadu 2012 probíhá dodělávání doplňků (hliníková bedna na ženijní nářadí, umístění skládacího žebříku, savic a trhacího háku) a připravování garáže pro stání Tatry 138 (rozvod vzduchu a dobíjení).

V ranních hodinách dne 14. 11. 2012 Tatra předčasně vyjíždí k první události, mohutnému požáru skladovací haly v Zákolanech.

17. 11. 2012 je dodělán hliníkový nárazník na plnící hrdla. Zbytek listopadu byl ve znamení dodělávání maličkostí a v prosinci 2012 rekonstrukci můžeme považovat za úspěšně ukončenou.

Na rekonstrukci, která trvala 20 měsíců se podílel celý sbor. Cena byla odhadnuta na cca 200 000 Kč. Na závěr by chtěli dobrovolní hasiči z Brandýska ještě jednou poděkovat všem, kteří se na rekonstrukci podíleli a především obci Brandýsek, která uvolnila finanční prostředky a maximálně je podporuje.

V příštím roce je v pořadí repasování druhého výjezdového vozidla CAS 25 Škoda 706.

Foto a info: Hasiči Brandýsek

Sdílet