Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracant do kapsy – recenze

Historie multifunkčních nářaďových nástrojů, multi-toolů, se začala psát v první polovině osmdesátých let v USA.

Tehdy přišel na americký trh první zavírací nůž kombinovaný s kleštěmi (multi-tool) s názvem Pocket Survival Tool firmy Leatherman. Díky svým možnostem si rychle našel své místo na trhu a většina špičkových nožířských firem postupně zařadila multi-tooly do svého výrobního programu.

Švýcarská firma VICTORINOX, známá především svými precizně zpracovanými zavíracími noži, zařadila multi-tooly do výroby počátkem devadesátých let. V současné době vyrábí dvě typové řady multifunkčních nástrojů, robustní SWISS-TOOL a elegantní SWISS-TOOL SPIRIT. Tyto modely jsou dodávány v různých variantách příslušenství. Uživatel má dnes možnost volit z jedenácti typů, doplněných navíc několika různými pouzdry.

Testované modely
K testování byly poskytnuty dva modely, SWISS-TOOL 3.0323.L a SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223.L – oba v koženém opaskovém pouzdře. Nástroje se skládají ze dvou otočných ramen, spojených čepy s čelistmi kombinovaných kleští. V zavřeném stavu jsou čelisti kleští uzavřeny v otočných ramenech. Současně s čelistmi kleští jsou v ramenech složeny všechny ostatní nástroje. Jednotlivé nástroje se otevírají z otočných ramen pomocí nehetníku jako u běžného zavíracího nože. Každý nástroj je jištěn ocelovou pružinou a pojistkou proti nechtěnému zavření nástroje při práci. Zavřená otočná ramena tvoří rukojeť nástroje. Kleště se otevírají překlopením otočných rukojetí o 180O. Všechny použité součásti jsou z nerezové oceli. (V konstrukci se nenachází žádné plasty, což nesporně přispívá k trvanlivosti nástrojů.)

SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223.L (více fotografií najdete ve fotogalerii)
victorinox

SWISS-TOOL 3.0323.L (více fotografií najdete ve fotogalerii)
victorinox

Oba nástroje mají podobné nástrojové vybavení, liší se především rozměry, mohutností a hmotností.

Technický popis:
SWISS-TOOL 3.0323SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223
Rozměry (v zavřeném stavu)115 × 35 × 16 mm106 × 32 × 14 mm
Hmotnost bez pouzdra338 g (± 2 g)210 g (± 2 g)
Hmotnost s pouzdrem288 g (± 2 g)248 g (± 2 g)
MATERIÁL: nerezová ocel (materiál a tvrdost jednotlivých nástrojů výrobce neuvádí)

Nástrojové vybavení:
SWISS-TOOL 3.0323SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223
1. tenké kleště
2. šroubovák 2mm
3. šroubovák 3 mm
4. nůžky na měkký drát až do 40 HRc
5. šroubovák 5 mm
6. otvírák na láhve
7. otvírák krabic
8. nůž 9. nůž se zubatou čepelí
10. pilník na kov
11. pilka na kov
12. pilka na dřevo
13. výstružník a bodec
14. křížový šroubovák 1 + 2
15. dláto a škrabka
16. ohýbačka na drát
17. odstraňovač izolace z drátů
18. stahovačka drátů/nůžky na izolaci
19. otvírák na konzervy
20. přípravek pro vývrtku
21. střihač tvrdých drátů
22. otvor na lanko
23. individuální pružiny
24. pojistka
25. kožené nebo nylonové pouzdro


26. pravítko (230 mm)
27. pravítko (9 palců)
28. šroubovák 7,5 mm
1. tenké kleště
2. šroubovák 2mm
3. šroubovák 3 mm
4. nůžky na měkký drát až do 40 HRc
5. otvírák na láhve
6. šroubovák 6 mm
7. otvírák krabic
8. nůž
9. nůž s kombinovaným ostřím
10. pilník na kov
11. pilka na kov
12. pilka na dřevo
13. výstružník a bodec
14. křížový šroubovák 1 + 2
15. dláto a škrabka
16. ohýbačka na drát
17. odstraňovač izolace z drátů
18. stahovačka drátů/nůžky na izolaci
19. otvírák na konzervy
20. přípravek pro vývrtku
21. střihač tvrdých drátů
22. otvor na lanko
23. deset jednotlivých pružin
24. pojistka
25. kožené nebo nylonové pouzdro


26. víceúčelo­vý háček


Oba modely byly testovány po dobu šesti měsíců. Model SWISS-TOOL 3.0323.L (jako součást osobní výbavy) používají již třetí rok vyšetřovatelé Odboru zjišťování příčin požárů HZS hl. m. Prahy. Každý konstrukční díl byl během testu adekvátně zatížen a podroben kritickému zkoumání. Kvalita dílenského zpracování a opotřebení nástrojů bylo navíc zkoumáno u 14 multi-toolů firmy VICTORINOX, používaných vyšetřovateli Odboru zjišťování příčin požárů.

Všechny zkoumané modely byly výborně dílensky zpracovány. Nikde nebyly nalezeny žádné otřepy, asymetrie nebo plošky na ostřích. Výbrusy na čepelích byly souměrné, souměrné byly i výbrusy pilek na dřevo. Na žádném z nástrojů nebyla nalezena zjevná vada (výstupní kontrola zřejmě funguje na jedničku). V kloubu kleští nebyla nadměrná vůle, a to ani po třech !!! letech používání, kdy vyšetřovatelé kleště nešetří, používají je k dynamickému ohledání požářiště a odběru vzorků (byly například používány k demontáži domovní rozvodnice – stříhání měděných vodičů o průřezu 4 mm2). Testovaný model SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223 byl navíc úspěšně použit k otevření bočních a zadních dveří u šesti naprosto vyhořelých karoserií (vyhmatáním táhel nebo demontáží dveřních zámků).

Praxe ukázala, že nejpoužívanějšími nástroji byly kombinované kleště, nůž a křížový šroubovák.

Kleště
Kleště se poměrně dobře drží, k čemuž přispívají hlavně zaoblené hrany držadel. Model SPIRIT má navíc držadla ergonomicky tvarovaná, takže v otevřeném stavu připomíná běžné klestě. Podle tvaru a úhlu maximálního rozevření čelistí je zřejmé, že kleště jsou určeny spíše na jemnější práci, ale i při maximální síle vyvinuté sevřením jednou rukou se kleště nevlní a uchopený materiál v nich dobře drží. Štípací čelisti mají břity jdoucí přes sebe do střihu, jedná se tedy spíše o krátké nůžky, než štípačky v pravém slova smyslu. Dobře stříhají měkké dráty až do maximální síly stisku, kterou byly testující osoby schopny vyvinout. Běžně byly štípány ocelové dráty do průměru 1 mm (na otestování čelistí na kaleném materiálu chyběla odvaha) a měděné elektrické vodiče do průřezu 4 mm2 (na průřez 6 mm2 chyběly síly v rukou). Určité omezení se projevilo při stíhání izolovaných slaněných vodičů v třížilové přívodní nebo prodlužovaní šňůře. Čelisti nůžek jsou totiž kratší, než je průměr běžné izolované přívodní šňůry k většině domácích spotřebičů. Kleště proto šňůru přestřihnou jen částečně, práce pak připomíná spíše žvýkání. Tuto nevýhodu jde eliminovat seříznutím izolace nožem, kleštěmi jsou pak stříhána jen měděné lanka slaněného vodiče.

Čepele
Velkou výhodou je vybavení multi-toolů noži s klasickým hladkým a se zubatým ostřím. Zubaté ostří velmi dobře řeže plasty a tkaniny, hodí se proto ideálně k odběru vzorků (například odříznutí kusu potahu ze sedačky automobilu nasáklého snadno hořlavou chemickou látkou). Vzhledem k tomu, že vzorky nasáklých textilií se jako stopy zajišťují poměrně často, je nůž se zubatou čepelí při shromažďování důkazního materiálu neocenitelným pomocníkem. Nevýhodou zubatého ostří je jeho náročnější broušení, které vyžaduje použití speciálních brusných kamenů. Čepel s hladkým ostřím lze využít k obvyklému řezání a krájení (na krájení chleba na svačinu ovšem není vhodné používat nůž, kterým jste se před hodinou přehrabovali ve spáleništi).

Křížový šroubovák
Křížový šroubovák je volen tak, aby vyhovoval většině běžně používaných šroubů. Ani na jednom ze zkoumaných multi-toolů nebyl po tříletém používání šroubovák zlomen, ožvýkán ani jinak viditelně poškozen. Jedinou jeho nevýhodou je, že celokovový nástroj není nijak elektricky izolován. Na to je třeba dávat velký pozor při ohledávání elektroinstalace, zejména pokud není možné si ověřit její bezpečné odpojení od zdroje elektrického proudu.

Pilky
Dalšími využívanými nástroji byla pilky na dřevo a na kov. Pilkou na dřevo jde úspěšně přeříznout kulatinu o průměru rovnajícím se délce ozubené části pilky. Pilka na kov řeže dobře plasty a měkké kovy (např. měděný vodič o větším průměru), ocel řeže jistě, ale pomalu (přeříznout ocelový hřebík o průměru 5,5 mm představuje dvě minuty usilovné práce).

Měřítko
Nečekaně často bylo využíváno měřítko, které je vyraženo na rukojetích multi-toolu SWISS-TOOL 3.0323. Několikrát se hodilo při stanovení rozměrů předmětů (například měření patky ohořelého trámu nebo odhad průřezu výdechového otvoru přímotopu) v situaci kdy metr zůstal v autě o dvanáct pater níže nebo (to by se stávat nemělo) zapomenutý na základně. SWISS -TOOL SPIRIT tímto měřítkem vybaven není.

Všechny ostatní nástroje byly použity, vyzkoušeny a jsou využívány i v praxi vyšetřovatelů požárů. Jedinou výjimku tvoří odstraňovač izolací, který při používání multi-toolů během vyšetřování nebyl použit ani jednou (zato byl využit při různých kutilských činnostech, včetně nouzové opravy elektroinstalace automobilu).

Otevírání
Všechny nástroje mimo kleští se otevírají pomocí nehetníků. Otevřít je v pracovních rukavicích je prakticky nemožné. To tyto typy multi-toolů zcela diskvalifikuje v použití jako RESCUE nože, byť jeden z modelů (který ale nebyl předmětem testování), je vybaven zahnutou RESCUE čepelí na řezání bezpečnostních pásů automobilů. Multi-tooly jsou ale primárně navrženy jako pracovní nástroje, kde otevírání pomocí nehetníků je zcela adekvátní a dostatečné.

Nůž určený k otevírání v rukavicích vypadá například takto


Nošení
Oba testované multi-tooly byly vybaveny koženým pouzdrem. SWISS-TOOL je vybaven černým robustním pouzdrem, které dobře pasuje na opasek služebního stejnokroje PS II, což je také místo, kde je vyšetřovateli převážně nošen. Pouzdro je uzavíráno překlopkou se suchým zipem. Počáteční obavy, že suchý zip nebude dobře fungovat, se nepotvrdily. Po třech letech používání pouzdra drží dobře a ke ztrátě MULTI-TOOLU z pouzdra zatím nedošlo. K určitému opotřebení zavírání pouzder ale přeci jen dochází, stejně tak k zanášení suchého zipu různými nečistotami, což si vyžaduje jeho občasné čištění.

SWISS -TOOL SPIRIT je dodáván s decentním hnědým pouzdrem, které se dobře vyjímá i na civilním oděvu. K testování bylo zapůjčeno i pouzdro s otočným ocelovým klipem, umožňující nosit MULTI-TOOL na opasku ve svislé nebo vodorovné poloze, případně odklonit pouzdro od svislé osy o 45O. Ačkoli je klips kvalitně proveden a je i poměrně tuhý, dochází při nošení pouzdra s klipsem k posouvání pouzdra po opasku podstatně více, než u pouzdra, které se na opasek pouze navléká. Navíc při průlezu těšným otvorem, zachycení pouzdra o nějaký předmět, nebo i při sezení v autě, může dojít k uvolnění pouzdra z opasku a následné ztrátě. Pro služební použití lze proto spíše doporučit pouzdro bez klipsu. Pro civilní použití může být klips naopak výhodou, například při častém přendávání pouzdra z opasku do batohu a podobně.

Celkové hodnocení
Testované multi-tooly SWISS-TOOL 3.0323.L a SWISS -TOOL SPIRIT 3.0223.L se ukázaly jako výborní pomocníci, kteří mohou být úspěšně použiti při mnoha různých činnostech. Takovýmto nástrojem by mohl být vybaven každý hasič, hodí se ale hlavě pro praxi vyšetřovatelů a technických složek (obdobné nástroje například používá kriminální policie a pyrotechnická služba Policie ČR). Pro profesionální použití se hodí zejména robustnější SWISS-TOOL , SWISS -TOOL SPIRIT pravděpodobně zvolí ten, kdo se ho chystá používat pro každodenní nošení. Multi-tooly od firmy VICTORINOX lze navíc pořídit za rozumnou cenu, citelně pod úrovní cen srovnatelných multi-toolů jiných renomovaných značek (pravděpodobně díky menším logistickým nákladům evropského výrobce).


Autor recenze:
mjr. Mgr. Vít Pernica
ředitel odboru ZPP
tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy
Sdílet