Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odjeli do Teheránu

Do Teheránu dnes zamířilo reprezentační družstvo Hasičského záchranného sboru ČR, které bude ve dnech 1. – 5. 11. 2006 soutěžit na 3. mistrovství světa hasičů a záchranářů v požárním sportu.

V hlavním městě Iránu se bude závodit ve čtyřech disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami, divácky velmi atraktivní disciplíně výstupu do 4. podlaží cvičené věže, štafetě 4 × 100 metrů s překážkami a královské disciplíně požárním útoku.

„Tým je složen z nejlepších závodníků, kterými HZS ČR disponuje. Věříme, že v Teheránu uspějeme, “ řekl šéf výpravy plk. Ing. Jaroslav Novotný.

„Na mistrovství světa jsme se v podstatě připravovali celé dva roky. Posledních 14 dní jsme pak měli závěrečné soustředění, na kterém vznikla i konečná nominace. Našimi největšími soupeři v boji o přední příčky budou asi týmy z Běloruska, Ruska a Ukrajiny,“ připomněl vedoucí družstva kpt. Emil Dopirák.

Na mezinárodních soutěžích v požárním sportu sklízejí čeští reprezentanti již tradičně velké úspěchy. Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku. Triumf slavil český tým v roce 2005, kdy na 2. mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v Ostravě v absolutním pořadí zvítězil, když např. v disciplíně požární útok vytvořil nový světový rekord.
Tyto úspěchy jsou o to cennější, že na rozdíl od některých zahraničních reprezentací se čeští hasiči – reprezentanti nevěnují výhradně požárnímu sportu a i nadále plní své další úkoly v rámci HZS ČR.

Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 – byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu.
Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7 000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320 000 členů hasičských spolků a sdružení.

Všichni závodníci byli do reprezentace, vedené trenéry kpt. Josefem Pěnčou a kpt. Ivanem Resslerem, nominováni na základě svých vynikajících sportovních výsledků.

Delegace HZS ČR mířící do Teheránu na 3. mistrovství světa v požárním sportu:

vedoucí sportovní delegace České republiky
plk. Ing. Jaroslav Novotný HZS Ústeckého kraje

rozhodčí:
mjr. Ing. Tomáš Lefner HZS Moravskoslezského kraje ÚO Ostrava

vedoucí družstva:
kpt. Emil Dopirák HZS Plzeňského kraje ÚO Domažlice

trenéři družstva:
kpt. Josef Pěnča HZS Jihomoravského kraje ÚO Blansko
kpt. Ivan Ressler HZS Zlínského kraje ÚO Uherské Hradiště

masér a zdravotník:
nprap. Václav Maceček HZS Zlínského kraje ÚO Uherské Hradiště
Antonín Minarský předseda sdružení Český hasič

závodníci:
pprap. Martin Provazník HZS Plzeňského kraje ÚO Plzeň
pprap. Alexandr Matoušek HZS Plzeňského kraje ÚO Plzeň
por. Ing. Jaroslav Hrdlička HZS Plzeňského kraje ÚO Domažlice
ppor. Pavel Sloup HZS Plzeňského kraje ÚO Plzeň
pprap. Radek Vyvial HZS Středočeského kraje ÚO Kolín
pprap. Martin Kulhavý HZS Libereckého kraje krajské ředitelství
pprap. Karel Ryl HZS Moravskoslezského kraje ÚO Ostrava
pprap. Marek Jarůšek HZS Jihomoravského kraje ÚO Blansko
nstržm. Libor Šťastný HZS kraje Vysočina ÚO Třebíč
nstržm. Vladimír Janko HZS kraje Vysočina ÚO Pelhřimov

člen delegace:
nstržm. David Sejkora HZS Moravskoslezského kraje ÚO Karviná
Antonín Minarský předseda občanského sdružení ČESKÝ HASIČ

por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet