Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra versus Liazka

Dvě jednotky hasičů zasahovaly u dopravní nehody dvou nákladních vozidel na silnici z Židlochovic do Blučiny v okrese Brno-venkov.

Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11:52 hodin, jednalo se o srážku vozidla Tatra 815 s přívěsem a kontejnerového vozidla LIAZ. Zadní část kamionu LIAZ se zřejmě po smyku dostala do protisměru, kde čelně narazila do kabiny vozidla Tatra 815. Uvnitř Tatry zůstal zaklíněný 29letý řidič. Havarovaná vozidla zatarasila silnici v obou směrech. Hasiči při vyprošťování řidiče Tatry spolupracovali se zdravotníky, kteří muži poskytovali první pomoc. Zdeformovanou kabinu roztahovali pneumatickou rozpínací tyčí i pomocí navijáků. Zraněného muže zafixovaného krčním límcem a zádovou podložkou hasiči po vyproštění uložili na nosítka a předali zdravotníkům. Na havarovaném kamionu udělali protipožární opatření, únik provozních náplní nebyl zjištěn. Po vyšetření a zadokumentování nehody dopravní policií hasiči pomocí speciálního vyprošťovacího automobilu MAN vrátili zpět na vozovku kamion LIAZ, který odjel po vlastních kolech. Z místa nehody vyprostili také vozidlo Tatra. Hasiči také uklidili vozovku od střepů. Vozovka byla plně zprůjezdněna až před 16. hodinou.

Kromě této zasahovali jihomoravští hasiči i u dalších nehod. Ke srážce osobního vozidla Volkswagen Golf se třemi Rakušany a nákladního vlaku hasiči po 11. hodině vyjížděli do Kuchařovické ulice ve Znojmě. Vlak auto zachytil na přejezdu a vozidlo před sebou tlačil do vzdálenosti cca 150 metrů. Na místě jako první zasahovala jednotka z požární stanice ve Znojmě, která po uvolnění sedadla z kabiny auta vytáhla zraněného 51letého řidiče. Další dva zranění spolujezdci – 48letá žena a starší muž – byli již v péči zdravotníků. Jednotka HZS u vozidla odpojila baterii a místo zásahu k dalšímu odstraňování následků nehody předala hasičům Českých drah a Policii ČR.

Dvě děti byly dnes (30. října 2006) zraněny na přechodu pro chodce v Hraniční ulici v Břeclavi po střetu s vozidlem Škoda Favorit. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12:17 hodin, při příjezdu hasičů byly obě děti již převezeny do nemocnice. Hasiči po vyšetření a zadokumentování nehody dopravní policií na místě uklidili střepy a ukončili zásah.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet