Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Cvičení prověřilo součinnost hasičů, záchranářů a policie při nehodě v nově budovaném tunelu Lysůvky na Frýdecko-Místecku

Více než pět desítek profesionálních a dobrovolných hasičů v 11 jednotkách, s nimi v součtu tři desítky zdravotnických záchranářů (ZZS) a policistů ČR, se zapojilo do středečního (12. 12. 2012) prověřovacího cvičení složek IZS v dokončovaném tunelu pro novou čtyřproudou rychlostní komunikaci mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem.

Šlo o hromadnou nehodu 14 vozidel s následným požárem, vedle různě „napasovaných“ osobních aut zde nechyběl autobus, bagr či těžký nákladní automobil. Pravý tubus tunelu by měl sloužit pro oba silniční směry již brzy. Samotný tunel má sice jen 160 metrů, ale i tak představuje vážné riziko. Nejde se sem dostat ze všech směrů, navíc mu na obou stranách předcházejí vysoké stěny. Na druhou stranu nová komunikace může usnadnit dopravu mezi oběma okresními městy, to by mohlo znamenat i méně nehod, a tím i méně práce složek IZS…

V tunelu zasahovalo celkem 11 jednotek hasičů z okresů Frýdek-Místek, Nový Jičín a Ostrava-město: 3 jednotky z HZS Moravskoslezského kraje přijely na 7 vozidlech, 8 jednotek SDH na 8 vozidlech. Hasiči pod řízením HZS MSK (byl vytvořen i společný štáb hasičů, ZZS a Policie ČR) likvidovali požár vozidel a následky hromadné nehody, která si vyžádala spoustu zraněných a zaklíněných osob.

Nechybělo tedy vyprošťování i s pomocí hydraulických nástrojů, provizorní ošetřování zraněných, po „nečekaném“ zhasnutí tunelových světel i zajištění osvětlení v části tunelu „normálními“ světly zásahových vozidel i reflektory z výsuvných stožárů cisteren.

Hasiči spolupracovali u havarovaných vozidel se zdravotníky, kterým přenášeli na okraj druhého, prázdného tubusu zraněné osoby k ošetření, evidovala je Policie ČR. Někteří ze zraněných skončily ve vyhřívaném týlovém stanu HZS MSK. Policisté také zajišťovali odklon dopravy.

Simulovaná nehoda si vyžádala dva mrtvé a 13 zraněných, z toho nejméně dvě osoby těžce. Figuranty byli jak hasiči a neživé figuríny, tak studenti Střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku.

Složky IZS si na středečním prověřovacím cvičení s tunelem seznámily, vyzkoušely si vzájemnou spolupráci i komunikaci, zapojení druhého tubusu do záchranných prací i zdejší hydrantový rozvod vody.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet