Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – letečtí záchranáři cvičili na hradeckém letišti záchranu osob z vrtulníku

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje proběhl ve středu 12. prosince v prostoru hradeckého letiště.

Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Za jasného, i když mrazivého počasí cvičilo jedenáct speciálně vycvičených hradeckých hasičů záchranu osob za použití palubního jeřábu policejního vrtulníku. Letečtí záchranáři jsou vyškoleni pro záchranářskou práci za použití různých typů vrtulníku a v průběhu roku cvičí nejen s vrtulníkem Letecké služby Policie ČR, ale také probíhají společné výcviky s Leteckou záchrannou službou Hradec Králové s vrtulníkem EC-135.

Společně se připravují na nejrůznější typy událostí a zdokonalují postupy při záchraně osob z vody, ze skal, výškových budov, z korun stromů nebo třeba z drátů vysokého napětí. Společné výcviky jsou zaměřeny nejen na záchranu a transport osob, ale i komunikaci mezi leteckými záchranáři a palubním inženýrem nebo vysazovačem a v neposlední řadě také pilotem vrtulníku za pomocí palubního radiového zařízení (interkom) a vizuální komunikace.

Včerejší výcvik byl zaměřen na postup při záchraně osoby ze země pomocí palubního jeřábu. Vždy jeden letecký záchranář byl na laně palubního jeřábu spuštěn na zem, tam provedl zajištění figuranta do trojcípého šátku a následně byli oba vytaženi za pomocí palubního jeřábu do vrtulníku.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet