Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm nových elektronických sirén

Sedm nových elektronických sirén pro varování a vyrozumění obyvatel má v plánu zřídit Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje do konce letošního roku na několika vytipovaných místech měst a obcí našeho kraje.

Prvních dvou sirén se dočká město Jilemnice, kde bude jedna siréna instalována přímo v centru a druhá v areálu podniku Cutisin s.r.o. Další dvě se plánují umístit do Liberce na budovu nákupního komplexu Nisa centrum a do areálu Teplárny a.s. Zbývající tři sirény budou umístěny v ulici Sokolí v Jablonci nad Nisou, na budově hotelu Merkur v Kozákově ulici v České Lípě a v areálu společnosti Monroe Czechia s.r.o. v Hodkovicích nad Mohelkou.

Tyto moderní elektronické sirény disponují hlasovým modulem, který je schopný po zvukovém signálu odvysílat i konkrétní slovní varování. Elektronické sirény jsou ovládány z operačního střediska HZS LK radiovým vysílačem a operační důstojník může ihned odvysílat slovní varování pro obyvatele v určité lokalitě zasažené mimořádnou událostí. Další nespornou výhodou, kterou elektronické sirény disponují oproti elektrickým, je vlastní záložní zdroj. Při výpadku proudu není siréna vyřazena z provozu a z vlastního zdroje může fungovat po dobu až 72 hodin.
V současné době je v našem kraji osm elektronických sirén EPS 750, jejichž zřizovatelem je HZS Libereckého kraje. Sirény jsou umístěny na následujících místech:

Liberec – Soukenné náměstí – palác Dunaj
ul. Šamánkova – Obchodní akademie
ul. U školy – základní škola
Příšovice – panelový dům
Jablonec nad Nisou – sídliště Šumava – sklad civilní ochrany
Desná II – panelový dům
Turnov – budova Českých drah
Česká Lípa – ul. Žižkova – dům na sídlišti





por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet