Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali uvězněného koně mezi Komárovem a Malými Hošticemi, zůstal v mostní konstrukci

Dvě jednotky hasičů byly vyslány s celkem čtyřmi zásahovými vozidly k záchraně

koně, který zůstal uvězněn na lávce pro pěší přes místní potok mezi Opavou – Komárovem a Malými Hošticemi. Hasiči za asistence veterinárního lékaře opatrně vyprošťovali koně uvězněného v mostní konstrukci.

Operační středisko obdrželo informaci o uvězněném koni v neděli těsně po čtvrt na pět odpoledne. Na místo byla vyslána jednotka HZS Moravskoslezského kraje, stanice Opava s celkem dvěma zásahovými vozidly. Své profesionální kolegy doplnili ještě hasiči z jednotky sboru dobrovolných hasičů z Opavy – Kylešovic, kteří na místo vyjeli taktéž se dvěma zásahovými vozidly.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že uvězněný kůň se nachází cca 500 m od nejbližší zpevněné komunikace. Hasiči museli proto všechno vybavení nosit na místo ručně.

Bylo zjištěno, že mladá jezdkyně převáděla koně přes lávku pro pěší širokou cca 70 cm, která vede nad místním potokem širokým zhruba 2 metry. Jedná se v podstatě o nadzemní nosnou konstrukci středotlakého plynového potrubí, v rámci níž je lávka pro pěší. Kůň šlápl mimo lávku a pravá zadní noha mu sjela a zaklínila se do mostní konstrukce.

Kůň seděl na břiše, a když se snažil zvedat, tak se vysílil. Hasiči se po příjezdu snažili za pomocí dřevěných fošen rozšířit lávku a podstrčit mu pod nohu fošnu. Bohužel byl kůň neklidný a vždy zapadl zpět do konstrukce.

Po příjezdu veterinárního lékaře byly neklidnému zvířeti podány sedativa, za pomoci kterých byl uspán. Na místo byl povolán vyprošťovací automobil Tatra 815 ze stanice Opava, který jako jediný dojel až k místu zásahu. Hasiči poté zahájili šetrné vyprošťování koně z mostní konstrukce. Kůň byl podvázán popruhy a vyzvednut za pomocí hydraulické ruky vyprošťovacího automobilu na připravené desky, kde byl položen a byly mu ošetřeny tržné rány na nohou.

Po dobu vyprošťování bylo zvíře neustále pod dohledem veterinárního lékaře. Po odeznění sedativ se kůň postavil a s majitelem přešel ke zpevněné komunikaci, kde byl naložen do přívěsu a odvezen do své stáje.

Současně s hasiči na místě zasahovali příslušníci Policie ČR, strážníci městské policie Opava a posádka zdravotnické záchranné služby, která ošetřila a odvezla do nemocnice zraněnou jezdkyni. Dle vyjádření zasahujících hasičů se jednalo o lehčí zranění ruky. Celá záchranná akce trvala přibližně 3 hodiny. Po úspěšné vyprošťovací akci byly jednotky převeleny k další události do Opavy – Komárova.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet