Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muzeum záchranných služeb Chotouň

V sobotu 28. 10. 2006 bylo oficiálně otevřeno muzeum záchranných služeb a zdravotnické techniky v Pohoří-Chotouni blízko Jílového u Prahy.

Muzeum se nachází v areálu bývalého rekreačního střediska „Přibíkův mlýn“ v obci Chotouň, asi kilometr od Jílového u Prahy směrem na Kamenici. Ve vnitřní expozici najdete velké množství lékařských přístrojů a nástrojů, používaných v posledních cca padesáti letech v českém zdravotnictví. Zajímavá je ovšem i venkovní část, kde najdete sbírku sanitních vozidel. Muzeum je zatím v provizorních nerekonstruovaných prostorách, což mu ovšem neubírá na zajímavosti, zejména zmíněná sbírka sanitek je opravdu unikátní – najdete tam dvě odlišné sanitní Pragy RN, odsunovou sanitu Tatra 805 z výzbroje ČSLA, Škodovky 1201, 1202 a samozřejmě několik provedení legendární dvanáctsettrojky. Mezi opravdové lahůdky, kterých je u nás jen pár dochovaných, patří celkem tři kusy IMV 1000 (kdo neví o co jde, jsou to jugoslávské dodávky, veřejně známé hlavně ze slavného TV seriálu Sanitka), několik sanitních Mercedesů včetně opravdového unikátu – historického Mercedesu 180, který sloužíval v pražském SANOPZu. O dalších sanitách se nebudu rozepisovat, prohlédněte si fotogalerii… Uvnitř expozice nás velmi zaujala mj. sbírka křísících přístrojů, anesteziologických pultů, zubařských křesel a nejrůznějších dalších lékařských přístrojů a nástrojů, od jehel a stříkaček přes pilky, dlátka až po kompletní inkubátory… Nechybí ani plná vitrína modelů sanitek.

Otevření muzea se zúčastnilo i několik vozidel soukromých sběratelů – sanitní Škoda 1201 a Škoda 1202 v modro-bílé kombinaci Veřejné bezpečnosti – a také hasiči z Kamenice-Těptína s Tatrou 148 CAS-32 a Land-Roverem Defender RZA, další zajímavý kousek pak byla záchranářská čtyřkolka.

Dle slov majitele muzea MUDr. Vladislava Šimáčka se zatím jedná o provizorní provoz, vnitřní expozice je zatím přístupná pouze po telefonické domluvě, ale nelze, než ji vřele doporučit. Časem by měly přibýt kompletní operační sály a další zajímavosti. Bohužel se venku umístěné sanitky již staly terčem zlodějů – jedna „Amerika“ a jedna kompletní Š 1203 byly nedávno odcizeny, proto jsou ty nejunikátnější kousky schovány v jiných prostorách, kde jsou pečlivě střeženy… Pro kompletnost uvádím telefonní čísla, na kterých je možné návštěvu dohodnout: 731156543 mobil a 603262812 do auta, eventuelně na e-mailu vladislav.simacek@medsim.cz , adresa je „expozice Přibíkův mlýn, Chotouň 61, Pohoří, p.Jílové u Prahy 254 01

Hynek Obroučka – Požáry.cz
Sdílet