Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Scania dobrovolné jednotky Jablonné v Podještědí byla financována z fondů Evropské unie

Jednotka SDH Jablonné v Podještědí získala téměř k Vánocům nový hasičský automobil CAS 20 Scania 4×4/SPS, financovaný z programu Evropské unie Cíl 3 – Společně proti živlům.

Program Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko má zanechat trvalé stopy ve společném dotačním území. Cílem je udržitelný územní rozvoj prostřednictvím realizace společných hospodářských, sociálních a kulturních aktivit.

Podvozek, motor a převodovka

Podvozek je dvounápravový, s připojitelným pohonem přední nápravy. Posádková kabina CrewCab je určena pro posádku 1+5. V ní najdeme standardně šestici dýchacích přístrojů Dräger, svítilny, radiostanice a drobné požární příslušenství.

Vozidlo je poháněno třináctilitrovým přeplňovaným motorem o výkonu 324 kW (440 k) při 1 900 1/min a maximálním točivém momentu 2 300 Nm v rozmezí 1 000 až 1 300 1/min. Motor splňuje emisní normu Euro 5.


VIDEO: Hasiči ze Cvikova a Jablonného v Podještědí slavnostně převzali nové cisterny, Osečná se dočká po Novém roce


Převodovka je 8+1stupňová rozsahová. Tato převodovka nabízí převod pro plíživou rychlost. Základem je 4stupňová převodovka společně s planetovou sekcí.

Nástavba

Šestiroletová nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a oplechována za pomoci technologie lepení. Nerezová nádrž na vodu má objem 4 500 litrů, na pěnidlo pak 300 litrů.

Požární čerpadlo THZ 3000 je – spolu s dalšími prvky vozu – řízeno CAN sběrnicí a dosahuje jmenovitého průtoku 2 000 litrů za minutu, ve vysokotlakém režimu pak 250 litrů za minutu. Hadicový naviják je umístěn nad obslužným panelem čerpadla.

Jednotlivé skříně pro příslušenství jsou kryté hliníkovými roletami s podélným madlem. Pracoviště strojníka je osazeno nahoru výklopnými dveřmi. Nad nimi je instalována oranžová sváděcí alej, v horních zadních rozích nástavby pak najdeme modré majáky.

Na střeše nástavby jsou umístěny dvě hliníkové bedny s příslušenstvím a nastavovací žebřík. V přední části vozidla mají hasiči trojhubicovou asanační lištu, v zadní pak kromě tažného zařízení i lanový naviják.

Sdílet