Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšla publikace Požiárné vlaky na Slovensku a v Čechách – Historia a súčasnosť

Když se řekne požární vlak, spousta lidí si představí, že něco takového jede jako tzv. násled za historickým vlakem, taženým parní lokomotivou při nejrůznějších výročních či slavnostních akcích na železnici. Jen málokoho však napadne, že byla doba, kdy tyto vlaky měli pod sebou drážní hasiči, kteří s nimi vyjížděli každodenně k požárům v obvodech železničních stanic.

Požární vlaky byly v provozu od roku 1953, což je rok vzniku drážních hasičů v ČR i na Slovensku, většina z nich byla zrušena v první polovině 60. let minulého století. Od ukončení jejich provozu uplynulo tedy téměř 50 let.

Boris Janto, což je slovenský nadšenec a fanda historie, se zhruba 7 let snažil o provozu a podobě těchto vlaků sehnat informace a dobové fotografie, což nebyla nikterak jednoduchá záležitost. Z toho, co se mu podařilo dát dohromady, vytvořil celek, který nyní vydal vlastním nákladem. Brožura se jmenuje Požiárné vlaky na Slovensku a v Čechách – Historia a súčasnosť.

Materiál do své publikace získal jak z již vyšlých tiskovin, tak ale zejména od bývalých hasičů, kteří na požárních vlacích vykonávali službu. Při jeho zpracování se autor setkal s různými nepřesnostmi a rozporuplnými informacemi, což je u historických věcí obvyklé. Nicméně se jedná byť o malou, ale obsáhlou a ucelenou publikaci.

Kdo by chtěl brožuru Požiárné vlaky na Slovensku a v Čechách – Historia a súčasnosť získat zdarma v rámci soutěže, nechť odpoví na otázku, kde najdeme v současnosti v ČR funkční požární vlak, vypravovaný však již jen při zvláštních příležitostech?

  • a) Ústí nad Labem
  • b) Česká Třebová
  • c) Lužná u Rakovníka

Malou nápovědou může být článek o požárních vlacích, uveřejněný na serveru POŽÁRY.cz poprvé již v roce 2008. Čeká tu na vás 5 výtisků, získá je prvních pět správných odpovědí.

Své odpovědi zasílejte do 31. 12. 2012 na redakční mail pozary@pozary.cz a do předmětu uveďte slovo VLAK. Bez toho nebude odpověď, byť správná, uznána.

Pokud máte o publikaci zájem, můžete si jí objednat na adrese autora, která je boris.janto@gmail.com. Cena je 1,50 Euro nebo 40 Kč, k tomu je nutno však připočítat cenu poštovného ze Slovenska.


Soutěž předčasně ukončena, správných odpovědí přišlo opradvu hodně, včetně již těch prvních pěti.

Sdílet