Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Starého Jičína dostali k Vánocům dárek, HZS Moravskoslezského kraje na obec převedl rychlý zásahový automobil

O pár dnů dříve přišel letos Ježíšek k hasičům do Starého Jičína. V pátek 21. prosince si dovezli rychlý zásahový automobil Mitsubishi Pajero 2.9B, který byl na obec Starý Jičín bezplatně převeden ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Třinci.

Vozidlo bylo vyrobeno v roce 1999. Pohání ho motor o objemu 2.9 cm3 a výkonu 130 kW. Automobil je dlouhý 4 725 mm, široký 1 900 mm a vysoký 1 775 mm. Váží 2 650 kg.

Rychlý zásahový automobil je mimo jiné vybaven sadou hydraulického vyprošťovacího nářadí Lucas, motorovým vysokotlakým hasicím zařízením s integrovanou nádrží na vodu o objemu 200 litrů nebo vysokotlakými zvedacími vaky. Samozřejmostí jsou pak základní technické prostředky pro poskytování první pomoci a účinný prvotní zásah především u dopravních nehod. V přední části rámu je instalován lanový naviják.

JSDH Starý Jičín je zařazena v plošném pokrytí Moravskoslezského kraje v kategorii JPO II, vyjíždí tedy i mimo území svého zřizovatele, kterým je obec Starý Jičín. Sídlí v hasičské zbrojnici, která se nachází v místní části obce Starý Jičín, ve Vlčnově. Jednotka je předurčena k zásahům u všech typů mimořádných událostí, včetně dopravních nehod.

RZA není prvním automobilem, který darovali profesionální hasiči svým dobrovolným kolegům ze Starého Jičína. V roce 2006 byla na obec převedena CAS K25 Liaz L101, loni získali hasiči stejným způsobem prvovýjezdovou cisternu CAS 24 na podvozku Mercedes-Benz 1124 AF.

V současné době probíhá seznámení členů jednotky s novou technikou, drobné dovybavení a úpravy a od začátku nového roku bude automobil zařazen do výjezdu.

Sdílet