Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár textilního závodu Mileta likvidují od časného rána hasiči v Hořicích, vyhlášen byl 3. stupeň poplachu, plameny jsou pod kontrolou

Deset jednotek hasičů likviduje od dnešního rána rozsáhlý požár výrobní haly firmy zabývající se výrobou lůžkovin v Husově ulici v Hořicích na Jičínsku.

Profesionální, dobrovolní i podnikoví hasiči okresu Jičín a Hradec Králové byli na místo události vysláni krátce před šestou hodinou ráno. Kvůli rozsahu byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu.

Uvnitř haly byly výrobní stroje, hotové výrobky i příze pro výrobu. Hmotná škoda se předběžně odhaduje na 200 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo ze zaměstnanců zraněn.

III. stupeň (velký případ)

  • zásahu se zúčastní JPO povolané ve II. stupni a další jednotky kategorií JPO I, JPO II a JPO III v celkovém počtu do 15 JPO
  • povolány mohou být i JPO s územní působností ze sousedních okresů
  • jedná se o události, kdy je ohrožené několik budov, železničních souprav, letadel, hromadné havárie v silniční dopravě, plošné požáry do 1 km2, povodí řek, produktovody, záchrana stovek osob
  • zásah je řízen štábem VZ nebo se aktivuje stálý štáb zásahu operační řízení a součinnost složek zabezpečuje místně příslušný HZS prostřednictvím VZ a OPIS

Požár zasáhl výrobní halu textilky, kde se vyráběly lůžkoviny. Hala o rozměrech zhruba 50 krát 200 metrů i s vybavením, výrobky a materiálem byla zničena, střecha haly se v důsledku žáru propadla dovnitř objektu.

Na místě zasahuje již 16 jednotek hasičů z okresu Jičín a Hradec Králové, a to profesionální hasiči z Hořic, Jičína, Hradce Králové, Nového Bydžova, dále hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice, dobrovolní hasiči z Hořic, Miletína, Ostroměře, Lázní Bělohrad, Sukorad, Sovětic, Nechanic, Mžan, Hořiněvse, Cerekvice nad Bystřicí a Plácek.

MILETA a.s. patří k největším textilním výrobcům v Evropě. Disponuje vícestupňovou výrobou od bavlněné příze po hotový výrobek. Na výrobě se podílí tkalcovna, úpravna, barevna a skládárna.

Předpokládá se, že dohašování rozsáhlého požáru bude probíhat po celý dnešní den. Teprve zítra se na místo dostaví vyšetřovatelé, kteří budou zkoumat příčiny vzniku požáru. Škoda na uskladněné přízi, hotových výrobcích, výrobních strojích i samotné hale se předběžně odhaduje na 200 milionů korun.

Předběžnou příčinou vzniklého požáru je pravděpodobně technická závada na elektroinstalaci. Kvůli vyloučení cizího zavinění budou přesnou příčinu šetřit kriminalisté. Policejní technici a psovodi se speciálně vycvičenými psy budou na místo požářiště vpuštěni až po úplném uhašení požáru a to nejdříve v zítřejších dopoledních hodinách.

Po více jak sedmi hodinách od nahlášení události se šestnácti jednotkám hasičů z okresů Jičín a Hradec Králové podařilo lokalizovat rozsáhlý požár výrobní haly textilky v Hořicích na Jičínsku.

Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 13:27 hodin a nyní probíhá dohašování požáru, které bude pokračovat zřejmě až do zítřejšího dne. Na místo byla již k 15 zasahujícím jednotkám hasičů přivolána také jednotka dobrovolných hasičů z hradecké městské části Plácky.

Aktualizace 24.12.

Dnes 24. prosince krátce před osmou hodinou ráno hasiči dohasili rozsáhlý požár, který v sobotu 22. prosince ráno zachvátil jednu z výrobních hal textilky v Hořicích na Jičínsku.

Dohled nad místem si převzala požární hlídka závodu, která bude místo hlídat zhruba dva dny než požářiště vychladne. Pak se na místo vrátí vyšetřovatelé a budou zkoumat příčiny vzniku požáru. Podle prvotních závěrů šetření a svědeckých výpovědí bylo vyloučeno úmyslné nebo nedbalostní jednání. S největší pravděpodobností se jednalo o technickou závadu na elektroinstalaci v hale. S rozsáhlým požárem, který zničil část výrobní haly i s uskladněným materiálem a výrobky, bojovalo od sobotního rána 16 jednotek hasičů z okresů Jičín a Hradec Králové. Požár podle odhadů způsobil škodu za 200 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: Město Hořice

Sdílet