Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili zavaleného muže

Pětašedesátiletého muže zavaleného zeminou ve výkopu zachránili dnes (4. listopadu 2006) hasiči v obci Jedovnice na Blanensku. Hlášení o zavaleném muži operační středisko HZS obdrželo v 10:19 hodin. Na místo vyjela jednotka hasičů z požární stanice v Blansku.

Ti muže našli ve výkopu pro izolaci kolem základů novostavby rodinného domu v hloubce zhruba tři metry. Muž byl po prsa zavalený zeminou, která jej přitiskla na obnažený základ stavby. Hasiči dřevěnou výztuží provizorně zajistili stěny výkopu proti dalšímu sesuvu a postupně začali odstraňovat zeminu v bezprostředním okolí zasypaného. Muže také zabezpečili termofólií proti podchlazení. Během práce se zraněným nepřetržitě komunikovali. Protože stále hrozilo riziko dalšího sesuvu a bylo zřejmé, že se jedná o dlouhodobý zásah, byla na místo povolána jednotka hasičů – lezců z Brna, která se na tento typ zásahu specializuje. Jednotka z požární stanice v Lidické ulici v Brně vyjela na místo události se dvěma zásahovými vozidly včetně technického automobilu MAN, vybaveného pro vyprošťování ze sutin.
Brněnští hasiči stěny výkopu zajistili pomocí hydraulických podpěrných tyčí HOLMATRO a dřevěného bednění. Tím vytvořili poměrně bezpečné podmínky pro vlastní práci i pro zraněného muže. Při dalším vyprošťování zasypaného museli hasiči postupovat velmi opatrně a pomalu, protože výkop byl hlouben jen na šířku 50 centimetrů. Zeminu z bezprostřední blízkosti těla muže museli šetrně odstraňovat ručním nářadím tak, aby zdravotní stav zraněného ještě neztížili.
Během zabezpečovacích a záchranných prací ke zraněnému, u něhož se mezitím začaly projevovat následky poúrazového šoku, sestoupil do výkopu na vlastní riziko lékař zdravotnické záchranné služby Blansko. Lékař zabezpečil základní životní funkce zraněného a jeho zdravotní stav až do konce záchranné akce nepřetržitě monitoroval.
Tělo zraněného muže se hasičům podařilo ze závalu zcela vyprostit po téměř tříhodinovém úsilí. Ve 13:07 hodin muže uložili do speciálních nosítek a vyzdvihli na úroveň terénu, kde ho předali do péče zdravotníků.
Při zásahu se hasičům v praxi už po několikáté plně osvědčilo vybavení nového technického automobilu TA4S MAN (hydraulické vzpěry, dřevěné profily atd.), se kterým hasiči – specialisté s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách a letečtí záchranáři z požární stanice v Lidické ulici v Brně pravidelně cvičí při simulovaných zásazích v terénu.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet