Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zaznamenali nejnižší počet požárů na Štědrý den za posledních 10 let, bylo jich pouhých 16

Letošní Štědrý den zaznamenal nejméně požárů za posledních 10 let. Hasiči likvidovali celkem 16 požárů, nejvíc v Praze, kde byly čtyři.

Ilustrační foto

Jediný velký požár byl na Vysočině, v okrese Havlíčkův Brod, kde devět jednotek PO likvidovalo požár vepřína cca 100×18 m. Požár se obešel bez zranění osob. Výše škody způsobené požárem je předběžně stanovena na 5,5 mil. Kč, příčina vzniku požáru je v šetření. O samotném požáru se více dozvíte zde.

Na nízkém počtu požárů má bezesporu velký podíl deštivé počasí.

A jaká byla celková činnost hasičů ve slavnostní den. Jednotky požární ochrany vyjely celkem k 338 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 396 jednotek PO, z toho 293 jednotky HZS ČR. Kromě požárů hasiči zasahovali u 31 dopravních nehod a 270 technických zásahů. Nahlášeno bylo 17 planých poplachů.

Jak je vidět, Štědrý den byl pro hasiče především ve znamení technických zásahů. Těch bylo nejvíce na Vysočině, celkem 101. Jednalo se především o odstraňovaní spadlých stromů v důsledku silného větru.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR


V Praze bylo na Štědrý den nejvíce požárů z celé ČR

Praha zaznamenala na Štědrý den celkem 4 požáry. Vybíráme dva, které přímo souvisejí s Vánoční tématikou.

První z požárů v souvislosti s Vánocemi se stal odpoledne na Praze 3 v ulici Jeseniova. Jednotka HZS Praha ze stanice HS 5 likvidovala tlakovou vodou vynesené žhnoucí zbytky oděvních svršků, skříňky, televize, videorekordéru a křesla v obytné místnosti bytové jednotky. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost uživatelů při používání otevřeného ohně (svíčky) v blízkosti hořlavých materiálů.

Další, již závažnější požár se stal 30 minut po 21. hodině na Praze 4, v ulici Kalmánova, kde došlo i k zranění majitele domu. Jednotka HZS Praha zde likvidovala pomocí tlakové vody požár plastové vany v koupelně v 1.NP rodinného domu. Požárem bylo zcela zničeno vybavení koupelny. V průběhu zásahu byl přivolanou ZZS odvezen k ošetření majitel domku s podezřením na nadýchání zplodin hoření. Příčinou vzniku požáru byla neopatrnost při používání otevřeného ohně při tradičním pouštění skořápek se zapálenými svíčkami po hladině.

Zdroj: HZS hl. m. Prahy


Štědrý den u hasičů v Moravskoslezském kraji

Letošní vánoce se u hasičů v Moravskoslezském kraji nesly v duchu celkem poklidné vánoční atmosféry. Za celý štědrý den (od 0:00 hodin do 24:00 hodin) řešili celkem 27 událostí. Více práce měli hasiči v loňském roce, kdy řešili celkem 31 událostí, oproti tomu v roce 2010 bylo řešeno celkem 25 událostí.

Největší počet zásahů si připsali hasiči v Ostravě (8 událostí), následují hasiči na Novojičínsku a Frýdecko-místecku (shodně po 6 událostech). Na Karvinsku řešili hasiči 3 události a na Opavsku a Bruntálsku po 2 událostech.

Pokud se podíváme na typy událostí, které museli hasiči na štědrý den v Moravskoslezském kraji řešit, pak se jednalo o 2 požáry, 4 dopravní nehody, 13 technických pomocí, 1 záchranu osob a zvířat a 5 událostí bylo klasifikováno jako planý poplach. Podle mi dostupných informací bylo při těchto událostech zraněno 6 osob, 9 osob hasiči zachránili, žádná osoba nemusela být evakuována. Dobrou zprávou je, že u těchto událostí nebyla žádná osoba usmrcena.

Oba požáry, které evidujeme, byly nahlášeny již uhašené, na místo tak nemusela být vyslána žádná jednotka požární ochrany. K vyšetření příčiny vzniku požáru byli vysláni vyšetřovatelé požárů, kteří předběžně odhadli celkovou škodu na 13 tisíc korun, u jednoho z požárů evidujeme 1 zraněnou osobu. Tímto byl ve večerních hodinách nahlášený požár vánočního stromečku ve Frýdlantu nad Ostravicí. Požár byl uhašen majiteli, kteří duchapřítomně hořící stromeček urychleně vynesli mimo dům a uhasili. Při tom se však jedna osoba zranila. Podle sdělení službu konajícího vyšetřovatele HZS Moravskoslezského kraje, územní odbor Frýdek-Místek, který měl k dispozici lékařskou zprávu, došlo k popáleninám 2. stupně na jedné horní končetině a 1. stupně na obličeji. Požár způsobila prskavka, od které se vznítil vánoční stromeček.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


Poklidný Štědrý den u hasičů Olomouckého kraje

Letošní rok lze z pohledu výjezdových událostí a pomoci hasičů na Štědrý den v Olomouckém kraji zhodnotit a označit za velmi klidný. Během celého dne tak jednotky z řad profesionálních a dobrovolných hasičů vyjížděli spíše k technickým, každodenně běžným pomocím.

Během dne hasiči nezasahovali u žádného požáru a tak se v letošním roce nepříjemnosti typu hořících stromečků či vzniku požáru po zahoření od svíček, prskavek naštěstí nestali. Hasiči zasahovali pouze ve dvou případech u dopravních nehod. A to v brzkých ranních hodinách ( 04:20 ) profesionální hasiči stanice Prostějov likvidovali následky dopravní nehody se zraněním u obce Výšovice, kdy osobní vozidlo po kolizi skončilo v poli. K druhé dopravní nehodě vyjela jednotka požární stanice Uničov a to krátce před jedenáctou hodinou. Naštěstí se rovněž nehoda obešla bez vážnějších následků.

K technickým pomocím také během dne vyjížděli Šumperští hasiči, zde zřejmě pod tíhou mokrého sněhu a následných námraz docházelo k častějším pádům větví a stromů na komunikace, jednalo se ale jen o pět událostí tohoto typu.

Během poledně až do devatenácté hodiny nemusely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovat u žádné události a dá se tak na závěr říci, že si každý z hasičů v Olomouckém kraji mohl v poklidu užít Štědrovečerní večeři a poklidu rodiny u vánočního stromečku a ti z řad profesionálních kolegů ve službě bez nutnosti zásahu či pomoci lidem v nouzi.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje


Štědrý den byl u středočeských hasičů poměrně klidný, hasiči zasahovali u 23 případů

Štědrý den byl pro hasiče ve Středočeském kraji poměrně klidný, hasiči zasahovali u 23 případů, přičemž průměrně se denně vyjíždí ke 40 případům. Nejvíce výjezdů bylo v okrese Mladá Boleslav a Mělník a to po 6 zásazích. Většina výjezdů byly technické pomoci nebo likvidace následků dopravních nehod.

Hasiči zasahovali také u tří požárů, první byl na tísňovou linku ohlášen v 15:20 v Mělníku. Ve vinotéce na stole hořel adventní věnec. Na místě zasahovali mělničtí profesionální hasiči, kteří museli do uzamčeného objektu vniknout násilím. Hořel věnec a plastový stůl, na kterém věnec ležel. Způsobená škoda je 1000 Kč, uchránit se podařilo hodnoty za 150 000 Kč, příčinou vzniku požáru je nedbalost majitele, který špatně uhasil svíčku na věnci.

Druhý požár byl ohlášen v 18:00 hodin na Praze-východ v obci Skuheř. Jednalo se o požár kontejnerů. Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Říčany a dobrovolná jednotka z Těptína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že hoří plastový kontejner a druhý je poškozený. Hasiči provedli likvidaci požáru pomocí vysokotlakého proudu. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslená na 14.000 Kč uchránit se podařilo jeden kontejner v hodnotě 7.000 Kč, příčina vzniku požáru je úmyslné zapálení.

Třetí a poslední požár s nejvyšší škodou byl ohlášen na operační a informační středisko v 19:02 hodin na Praze-západ v obci Statenice. Jednalo se o požár vánočního stromečku v obývacím pokoji. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Roztoky a dobrovolní hasiči z Horoměřic. Po příjezdu na místo hasiči provedli dohašení požáru a překontrolovali poškozené obložení, současně byl dům odvětrán od kouře. Ještě před příjezdem hasičů se požár pokoušely hasit dvě osoby, které se popálily a musely bát ošetřeny přivolanou ZZS. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 400 000 Kč, uchránit se podařilo hodnoty za 1 milion korun. Příčina vzniku požáru zapálená prskavka na stromečku.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kra­je


Celkem u šestnácti událostí zasahovali hasiči v Jihomoravském kraji 

Příslušníci ze směny „B“ Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje trávili Štědrý den ve službě. Nemuseli ale vyjíždět příliš často. Většina zásahů se týkala odstraňování popadaných stromů nebo stromů hrozících pádem. Podobná situace trvá i první svátek vánoční.

Hasiči z požární stanice Lidická však museli vyjet i ke smrtelné nehodě, při které se osoba střetla s vlakem. Událost se stala v Brně poblíž ulice Moravanská. Jednotka HZS JmK po nezbytných úkonech předala místo zásahu hasičům Správy železniční dopravní cesty.

V souvislosti s vánočními svíčkami neprováděli hasiči žádný zásah při požáru v domácnosti. Pouze před čtvrtou hodinou odpoledne vyjely v Brně jednotky HZS k podezřelému kouři uvnitř výškové budovy na ulici Vojtova. Ukázalo se však, že jde o planý poplach. 

pprap. Mgr. Jaroslav Mikoška


Klidný Štědrý den na Plzeňsku

Štědrý den v Plzeňském kraji byl z pohledu hasičů velmi poklidný. Za celý den vyjely jednotky hasičů pouze k osmi událostem, což je pro srovnání stejný počet výjezdů, jako měli hasiči jenom v Ostravě.

Pokud si projdeme jednotlivé události, pak jedenkrát hasiči odstraňovali strom padlý přes silnici, dvakrát asistovali ZZS při transportu pacienta, ve Švihově monitorovali stav Úhlavy a třikrát hasiči vyjeli k požárům. Ani jeden z požárů nezpůsobil škodu na majetku. Jedenkrát se nahlášený požár ukázal jako planý poplach.

por. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje


Zásahy HZS Ústeckého kraje v okrese Louny

Dne 24. 12. 2012 v 07.51 hod. vyjely jednotky HZS Podbořany a SDH Podbořany k technické pomoci u obce Buškovice. Jednalo se o naplavené větve a klády u mostu, hrozí vylití a zaplavení okolních domů. Most byl nakonec uvolněn.

Dne 24. 12. 2012 v 08.32 hod. vyjela jednotka SDH Podbořany na technickou pomoc do obce Podbořany.

Dne 24. 12. 2012 v 13.02 hod. vyjela jednotka SDH Libčeves na technickou pomoc v obci Libčeves. Jednalo se o zatopenou kotelnu.

Dne 24. 12. 2012 ve 13.51 hod. vyjela jednotka HZS Podbořany k dopravní nehodě u obce Pšov.

ppor. Michal Hrdlička
HZS Ústeckého kraje
územní odbor Žatec

Sdílet