Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejčastější „nemoci z povolání“ je u profesionálních hasičů reakce na světlo či zvuk

U profesionálních hasičů, zařazených na výjezdu, se už po pár týdnech služby na stanici začne pozvolna projevovat jedna drobná „nemoc z povolání“. V uvozovkách proto, že by s ní žádný z nich u lékaře nepochodil.

Většina z vás, kteří sloužíte nebo jste sloužili, už z nadpisu chápe, co máme na mysli. Ano, jedná se o reakci na poplach, který je na stanicích vyhlašován opticky, akusticky nebo kombinací obojího.

Jsou typické případy, kdy se například směna sejde po práci „na jedno“ a když se sešeří, hostinský neprozřetelně a bez varování rozsvítí světlo. Stůl hasičů jde o pět centimetrů nahoru, židle vrznou. Uletí peprné slovíčko či úsměv.

Šokové situace nastávají při podřimování u televize. Do vysílání se vetře reklama jednoho nejmenovaného mobilního operátora, který shodou okolností v současné době poskytuje mobilní služby HZS. Hasič je okamžitě probuzen a v pozoru. Ano, červená prostě funguje dokonale.

Ze stejného soudku jsou taktéž vjemy zvukové. Každá stanice (či kraj) má na událost nebo jejich typy své zvukové znělky, které doprovázejí poplach. Mnohdy to jsou znělky s hasičinou přímo nesouvisející, tudíž je můžete potkat téměř kdekoli – například na benzínové pumpě. Ve chvíli, kdy tam začne hasičům hrát „jejich“ znělka, koleduje si pupma o ztrátu zákazníka.

Jak jste na tom vy? Už vás to taky tzv. chytlo?

Sdílet