Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havarovaná cisterna převážela chemickou látku

K dopravní nehodě osobního vozu zn. Škoda 105 a nákladního vozu s cisternou došlo v pondělí 6. listopadu 2006 okolo půl jedné odpoledne na komunikaci č.I/9 v části Deštná obce Dubá. Ilustrační foto: MVČR/HZS KHK

Na místo byly vyslány jednotky HZS LK stanice Česká Lípa a SDH obce Dubá.
Po příjezdu hasičů na místo nehody se obě vozidla nacházela napříč přes celou komunikaci a havarovaná cisterna ležela na boku. Při nehodě došlo ke zranění řidiče cisterny. Hasiči uzavřeli ve spolupráci s Policií ČR komunikaci v obou směrech. Následně hasiči průzkumem zjistili, že havarovaná cisterna převáží chemickou látku pro výrobu polyamidových vláken v obalu, který je chlazen dusíkem. Celá událost byla oznámena příslušnému odboru životního prostředí. Po kontrole obalu cisterny bylo zjištěno, že z cisterny neuniká žádná látka a hasiči provedli u obou vozů protipožární opatření a zabránili možnému úniku ropných produktů. V kabině nákladního vozu hasiči nalezli dvoukilovou propanbutanovou láhev, kterou bezpečně vynesli z vozu. Na místo nehody byl povolán majitel transportní firmy, který hasičům oznámil, že převážená látka není nebezpečná.

K vyproštění cisterny byly povolány dva jeřáby soukromých firem a vyprošťovací automobil. V 19:13 hod. se cisternu podařilo jeřábem postavit na kola a poté byl tahač s cisternou naložen na vůz odtahové služby. Po vyproštění cisterny hasiči provedli úklid komunikace a provoz byl obnoven krátce před půl devátou večer.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet