Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik australské CFS

V minulých dnech se konal praktický výcvik dobrovolných hasičů státu Jižní Austrálie v lokalitě Owen se zaměřením na požáry buše.

Výcvik byl zaměřen na práce spojené s likvidací požárů buše, kterých se v celé Austrálii rozhoří velké množství každý rok. Kromě plnění taktických úkolů, tedy běžných a navyklých činností hasičů při zásahu tohoto druhu jako např. dodávka vody na požářiště, překonávání obtížného terénu, ovládání vozidel atd. se v rámci tohoto výcviku vyzkoušel i nový typ zásahových oděvů. Vyztužené nomexové kombinézy. Ty se v Austrálii používají řadu let a jejich výrobci tak neustále přicházejí s jejich vylepšováním.

Jihoaustralská Country Fire Service, založená již v roce 1976, pořádá podobných výcviků v průběhu kalendářního roku celou řadu. Ačkoliv by název mohl napovědět, že se tato organizace zabývá pouze likvidací požárů buše, lesa apod., není tomu tak. CFS, která má celkem téměř 17 000 členů ve 434 oddílech, z toho je pouze 70 placených zaměstnanců, hasičů je skoro 12 000, další tisícovku tvoří hasičští kadeti a nezbytnou součásti je i pomocný personál v počtu více jak 3 400 členů. Členění CFS je následující: organizaci tvoří regiony, ty se dále dělí na skupiny a ty nakonec na jednotlivé oddíly – jednotky. CFS zasahuje i ve městech a to např. i u úniku NL. Výbava odpovídá australskému standartu. Vozový park tvoří povětšinou terénní cisterny, neboť zásahy v buši (požáry) jsou v rámci výjezdové činnosti CFS ty nejčetnější. Rovněž je na tyto druhy zásahů výborně zpracovaná a léty prověřená taktika. V Jižní Austrálii působí kromě CFS také profesionální sbor, tedy S.A. Metropolitan Fire Brigade. Jeho zásahový obvod je především v městských aglomeracích, i když je zde samozřejmě velmi dobrá spolupráce s CFS, neb ani nelze jinak.

Foto: Shaun „Sarge“ Silkstone/CFS Owen Training Section
Sdílet