Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poslední den roku 2012 zasahovali středočeští hasiči u 33 případů

Celkem zasahovali hasiči ve Středočeském kraji u 33 případů, z čehož bylo 6 dopravních nehod, 7 technických pomocí, 1 záchrana zvířat a 2 plané poplachy. Nejvíce bylo zaznamenáno požárů, kterých bylo na území Středočeského kraje 17.

Nejvíce výjezdů bylo v okrese Příbram 6, následuje Praha-východ s pěti zásahy a na Mělnicku a Nymbursku bylo po 4 výjezdech.


Už hodinu po půlnoci byl ohlášen požár rodinného domu v Loučeni na Nymbursku. Na místě zasahovalo celkem pět jednotek hasičů, které postupně zlikvidovaly požár, jenž zasáhl sklep a první patro domu.

Způsobená škoda požárem je 2 miliony korun, uchránit se podařilo hodnoty za 300.000 Kč, příčinou vzniku požáru je technická závada na lednici.


Další větší požár byl ohlášen v 11:20 hodin. Jednalo se o požár chaty 7×10 metrů v obci Káraný v okrese Praze–východ. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč, uchráněny byly hodnoty za 200.000 Kč,

Na místě zasahovali hasiči ze stanice HZS Stará Boleslav, dobrovolní hasiči z obcí Káraný a Stará Boleslav. Požár vznikl od kamen, hasiči museli rozebrat část mezistropí a odkrýt také část podlahy v podkroví. Zásah probíhal v dýchací technice, požár se podařilo zlikvidovat ve 12:20.


Během dne vyjížděli hasiči na drobné požáry – například sazí v komíně v obci Vitice v okrese Kolín, nebo do Pyšel v okrese Benešov. Požár sklepní kóje v Kralupech nad Vltavou způsobil škodu za 5 000 Kč, příčina požáru byla nedbalost.


Od pyrotechniky hasili hasiči požáry např. v 16:00 v Kutné Hoře, kde od vystřelené světlice chytilo roští a část plotu, hořící lampion na střeše domu v Mělníku nic nepoškodil.


Ve 21:40 hodin vyjížděli hasiči k požáru stromku v bytě ve čtvrtém patře obci Dolní Jirčany. Požár byl už při příjezdu hasičů uhašen majitelem bytu pomocí hasicího přístroje.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 150 000 Kč. Příčina požáru byla prskavka na stromečku. Majitel bytu si při hašení stromku popálil ruce i hlavu a musel být ošetřen přivolanou ZZS, která ho následně transportovala do nemocnice.


První minuty roku 2013 byly také poměrně klidné.

Od půlnoci do 7 hodin ráno zaznamenali hasiči ve Středočeském kraji 13 výjezdů. Převážně se jednalo o drobné požáry beze škody, které vznikly od zábavné pyrotechniky.

Foto: Daniel Mácha

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet