Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havarovaný kamion přerazil strom

Čtrnáct hodin trvalo včera, 8. 11. 2006, odstraňování následků těžké dopravní nehody tahače s návěsem Volvo na silnici I/43 u Černé Hory na Blanensku. Tahač u odpočívadla směrem z Brna na Svitavy vyjel mimo vozovku do příkopu, kde přerazil vzrostlý buk a návěs se převrátil na bok.

Přeražený strom se zřítil na kamion a zdemoloval pravou část kabiny. Ze zdeformované kabiny řidič vyvázl v šoku bez viditelného zranění. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve dvě hodiny po půlnoci. Hasiči motorovou pilou rozřezali mohutný kmen stromu a odstranili ho z kabiny. Na vozidle udělali protipožární opatření, únik provozních náplní nezjistili. Až do odpoledních hodin pak trvalo překládání nákladu z návěsu, v němž řidič převážel několik desítek automobilových motorů. Protože při vykládání a překládání motorů do náhradního vozidla pod návěs drobně unikal olej, hasiči a pracovníci dopravní firmy na jeho zasypání spotřebovali 10 kilogramů sorbentu. Před 16. hodinou specializovaná firma vyložený návěs vyprostila z příkopu a připravila i zdemolovaný tahač k odtahu. Hasiči místo zkontrolovali a odstranili zbytky kontaminovaného sorbentu.

K další vážné dopravní nehodě hasiči na Blanensku vyjížděli včera po 14. hodině na silnici u obce Olešná. Vozidlo Renault Megane Combi za zatáčkou vyjelo mimo vozovku a převrátilo se na střechu. Řidič auta vybaveného systémem airbagů vyvázl bez zranění. Při nehodě nebyl zjištěn únik provozních náplní. Hasiči na vozidle udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Poté, co nehodu vyšetřili a zadokumentovali policisté, hasiči auto pomocí lana z navijáku převrátili zpět na kola a naložili k odtahu. Po úklidu vozovky ukončili zásah.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet