Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Gangy na Silvestra zapálily ve Francii na 1 200 aut, je to tradice

Úmyslné zapalování aut o silvestrovské noci je nepříjemnou zvláštností Francie již mnoho let. Tentokrát vandalové na oslavu příchodu nového roku poškodili 1 193 aut. Jednotlivé gangy se pak na sociálních sítích chlubí, kdo jich zničil více.

Mladíci zapalující auta se totiž často trumfují, kdo jich bude mít na svědomí víc a zveřejňování těchto údajů jim tak „hrálo do karet“. Socialistická vláda se nicméně rozhodla pro opak a hlásá „absolutní transparentnost“.

Naposledy byly údaje o zničených autech během silvestrovské noci zveřejněny na začátku roku 2010. Na Silvestra v roce 2009 bylo zapáleno celkem 1 147 vozidel. Stejně jako v jiných zemích, i ve Francii se zapalují auta z mnoha důvodů. Někdy tak chtějí zločinecké gangy zamaskovat některé své jiné zločiny, jindy jde o pojistné podvody majitelů automobilů.

Silvestrovské výtržnosti mají zcela jinou příčinu. „Tradici“ zapalování aut jako určité formy protestu zavedli na začátku devadesátých let mladíci žijící na chudých předměstích zejména v okolí Štrasburku.

Převzato z webu www.idnes.cz.

Celý článek na webu iDnes.cz

Sdílet