Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K hromadné nehodě dvaceti vozidel na Olomoucku vyrazil i hasičský autobus, poskytl zázemí promrzlým lidem

Vydatné sněžení hlášené pro území Olomouckého kraje s sebou bohužel přineslo i nepříjemné situace a to v podobě několika nehod na celém území.

Nejsložitější zásah mají za sebou profesionální a dobrovolní hasiči na rychlostní komunikaci R35. Linka tísňové pomoci krátce před půl jednou odpoledne převzala několik žádostí o pomoc po hromadné nehodě dvou desítek vozidel v úseku 293. kilometru této komunikace ve směru z Olomouce na Ostravu.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru k místu vyslalo jednotky profesionálních hasičů stanic Olomouc a Lipník nad Bečvou, posílené o dobrovolné hasiče Osek nad Bečvou, Veselíčko, Skoky a Tršice.

Během jízdy k místu byl také velitelům upřesněn odhadovaný počet havarovaných vozidel, dle prvotních informací, zde nedošlo k žádným zraněním osob a pouze u některých vozidel dochází k úniku provozních kapalin.

Tato informace se po provedeném průzkumu hromadné nehody potvrdila. Na zhruba 300 metrech zmiňovaného úseku komunikace došlo ke srážce dvou desítek vozidel, z toho dvou nákladních automobilů a jedné dodávky.

Hasiči postupně procházeli celý úsek a komunikovali s cestujícími ve vozidlech. Žádný z pasažérů si nestěžoval na bolesti a nikdo tak nepožadoval povolání osádek zdravotnické záchranné služby.


Vzhledem k počtu havarovaných vozidel a dalších několika desítek automobilů uvězněných v koloně před nehodou byl k události povolán také hasičský autobus pro zajištění lepších tepelných podmínek pro promrzlé, čekající účastníky nehod, se zajištěním teplého čaje a dek pro případné využití.

Po provedené dokumentaci Policii ČR následovalo odklízení následků dopravní nehody, nakládání havarovaných automobilů na vozidla odtahových služeb. Hasiči při této činnosti asistovali a kontrolovali možný únik provozních kapalin. Poměrné vetší únik likvidovali u jednoho z nákladních vozidel. Zde za použití sorpčních hadů a rovněž sorpčních látek zamezili úniku do půdy.

Po skončení likvidace následků dopravní nehody se většina zasahujících hasičů vrátila zpět na své základny. Na místě stále zůstává náš autobus a je zde do doby celkového zprovoznění provozu na rychlostní komunikaci.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet