Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O Expozici požární ochrany Zbiroh byl v roce 2012 zájem, Fantomas areál navštívil sedmnáctkrát

V sezoně 2012 Expozice požární ochrany ve Zbirohu (EPOZ) se na naše exponáty přišlo podívat minimálně 7.126 zájemců o historii vývoje hasičské techniky u nás.

Přesný počet návštěvníků se bohužel nedá určit vzhledem k otevřeným akcím jako byly „Doteky minulosti“ a již druhý ročník Tatrování, při kterých je statisticky podchycen pouze počet návštěvníků, kteří využili k zaparkování svého vozidla areál HZS ČR ve Zbirohu.


K průběhu sezony a k jednotlivým událostem v EPOZ pár podrobností:

Prvního návštěvníka v roce 2012 jsme přivítali již 4. ledna, poslední skupině návštěvníku (ze Slovenské republiky) jsme expozici představili 29. prosince.


Nejvíce zájemců (kromě tématických akcí) jsme přivítali 23. června – 128 osob.


V expozici se objevilo několik nových exponátů – namátkou Tatra 70 z roku 1936, zapůjčená z Muzea Tatry Kopřivnice, tři motorizované koněspřežné stříkačky, Tatra 138 CAS 32 a další. U příležitosti Tatrování byla oficiálně otevřena nová část EPOZ, věnovaná poslání a prostředkům Civilní ochrany.


Velké změny se dostalo také prostoru vstupní haly historických stříkaček. Byl zde vybudován stánek s upomínkovými předměty a dále kinosál a stylizovaná kůlna v jejíž stěně objevily čtyři prosklené vitríny pro vystavení drobných exponátů a modelů hasičských automobilů.


5. května jako oficiální zahájení sezony byla pro návštěvníky připravena akce „Doteky minulosti“. Této akce, zaměřené na historickou techniku, se zúčastnilo okolo 1200 osob.

K vidění byly jak funkční tak i statické ukázky historické techniky a bohatý doprovodný program, například vystoupení předškolních hasičů z Kralovic, mažoretek ze Zbirohu, k poslechu zahrály kapely Bonton band a Míchačky betonu z Prahy.


9. června se EPOZ zapojila do projektu „Muzejní noc“. Navštívilo nás 96 lidí. Pro letošní rok počítáme opět se zapojením expozice do této akce a její zatraktivnění promítáním instruktážních filmů Civilní ochrany z padesátých let.


Vyvrcholením sezony se stal druhý ročník Zbirožského hasičského Tatrování. Této prestižní akce příznivců vozidel značky Tatra se zúčastnilo 59 vozidel Tatra všech možných provedení od třicátých let dvacátého století až po úplnou tatrováckou novinku – Tatru Phoenix. Byly zde předvedeny i armádní vozidla Tatra. Navštívilo nás okolo 1700 příznivců.

Samozřejmě nechyběl ani atraktivní doprovodný program. Se zájmem se setkala také vložená dovednostní soutěž pro posádky zúčastněných vozidel – výměna předního kola na voze Tatra 148.


EPOZ vidělo též mnoho návštěvníků z ciziny, např. Slovenska, Polska, Německa, Švýcarska, USA, Kanady,Číny, Maďarska, Austrálie, Anglie, Rakouska, Dánska, Španělska, Finska a Estonska.


Dle záznamů v návštěvní knize je zřejmé, že někteří návštěvníci navštěvují EPOZ opakovaně. Mezi nejpilnější patří Frankenstein, Hejkal a Fantomas. Posledně jmenovaný byl v expozici již sedmnáctkrát(!).


A nakonec ochutnávka na sezonu 2013:

Zahajovací celodenní akce proběhne v sobotu 27. dubna a bude opět zaměřena na historickou techniku.

Opět se zapojíme do projektu „Muzejní noc“.

Uvažujeme o uspořádání srazu hasičských motorkářů a jejich kamarádů. Zde bych požádal případné zájemce o tuto akci, aby se mi ozvali na mail níže uvedený.

Vyvrcholením sezony bude opět Zbirožské hasičské Tatrování, tentokrát pravděpodobně ve spolupráci s Policií ČR. Zájemci se již teď mohou přihlašovat také na níže uvedeném mailu. K přihlášení postačí elektronicky zaslaný typ vozidla, rok výroby, majitel a digitální foto vozu. To vše poslat na bizpe@seznam.cz.

Provozní doby EPOZ zůstává v podstatě stejná – od 1. května do 30. září každý den kromě pondělí od 9.00 do 17.00 s tím, že poslední prohlídka začíná v 16.00. Prohlídky budou začínat v každou celou hodinu. Mimo toto období lze prohlídky pro skupiny dojednat individuálně na +420 608 870 945.


Poděkování za uplynulou sezonu patří všem našim příznivcům a spolupracovníkům, zvláště pak firmám Tatra Kopřivnice, THT Polička, KSB pumpy, Happy End, SDV Model, Abrax, Stick a město Zbiroh.

Zvláštní poděkovaní pro Český rozhlas Plzeň a www.pozary.cz za mediální podporu Expozice.

Na shledání s Vámi, ať již na našich akcích nebo při Vašich běžných návštěvách, se těší pracovníci Expozice požární ochrany ve Zbirohu.

Za Expozici požární ochrany ve Zbirohu
Petr Bíza
bizpe@seznam.cz

Sdílet