Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bez hasičů by to dnes na silnicích Liberecka opět nešlo, problémy měli při cestách k nehodám i oni

Dopravní nehody zaměstnávají hasiče i během sobotního dne. Na některým silnicích utvořily sníh s ledem natolik kluzký povrch, že vozy měly problém se na nich vůbec udržet.

Kupříkladu komunikace na Hrubou Skálu na Turnovsku musela být dopoledne pro nesjízdnost zcela uzavřena. Turnovští profesionálové tam tahali dva vozy, uvězněna zůstala i jejich cisterna.

V 10:33 bylo hasičům ohlášeno, že na silnici v serpentinách pod zámkem Hrubá Skála visí osobní automobil a hrozí jeho zřícení srázem dolů. Na místě již na hasiče čekali policisté, kteří taktéž nemohli vyjet.

Po příjezdu hasičů a jejich zastavení začala na silně namrzlé komunikaci ujíždět i jejich cisterna, kterou zastavil až břeh. Nejprve hasiči pomocí lana a svých silných paží vytáhli osobní auto zpět na silnici.

Poté komunikaci posypali všemi zásobami sorbentu, které měli, auto zajistili za stromy kolem silnice a pomalu ho spouštěli na laně dolu. Obdobně museli spustit i vůz policistů. Díky posypu sorbentu a řetězům se nakonec z kluzkého kopce dostala i cisterna hasičů.

U dopravních nehod zasahovali také semilští hasiči, před desátou hodinou dopolední vyprošťovali z příkopu pod Bozkovem Fiat Punto, který sjel ze silnice a zůstal na boku. Po 13. hodině pal vyráželi do části obce Kundratice, kde auto skončilo v potoce a na jeho vytažení museli hasiči použít svůj jeřáb.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet