Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě byly zraněny tři ženy

K dopravní nehodě tří vozidel vyjížděli hasiči dnes na silnici z Kuřimi do Jinačovic na Brněnsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena dnes v 11:03 hodin a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů z požárních stanic v Tišnově a na Brněnské přehradě.

Dodávkové vozidlo Ford Tranzit, které zhruba 200 metrů od Jinačovic zřejmě předjíždělo nákladní automobil Mercedes Atego, se v protisměru střetlo s vozidlem Škoda Felicia. Do osobního auta narazil i kamion Mercedes. Ve zdemolované přední části vozidla Škoda Felicia České pošty po nehodě zůstaly zaklíněny dvě ženy na předních sedadlech. Zraněna byla i spolujezdkyně na zadním sedadle, kterou se podařilo z auta vytáhnout bez použití techniky. Jednačtyřicetiletou řidičku a její jednapadesátiletou spolujezdkyni zdravotníci stabilizovali a hasiči obě ženy z kabiny vystříhali pomocí hydraulické techniky. Při vyprošťování bylo nutné odstranit střechu auta. Starší z žen utrpěla těžké zranění a na místě kromě sanitek ZZS zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření a sorbentem zasypali uniklé provozní náplně. Po vyšetření nehody policisty pak hasiči havarovaná vozidla odstranili z vozovky a silnici uklidili. Při odstraňování následků nehody byla silnice přes dvě hodiny neprůjezdná.

Zde ještě máte informace o včerejší nehodě kamionu převážejícího ledničky, který skončil v rybníce.

K vážné dopravní nehodě vyjížděli včera 15. listopadu hasiči na silnici I/43 v okrese Blansko. Zhruba 200 metrů od křižovatky této komunikace s odbočkou do Boskovic havaroval ve směru na Brno kamion MAN. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 6:45 hodin. Jednatřicetiletý řidič zřejmě vyjel z vozovky, pravou boční částí vozidla zachytil o strom a po dalších sto metrech se zhruba pět metrů od silnice převrátil na pravý bok na okraj rybníka. Kabina kamionu zůstala pravou částí cca 1,5 metru v bahně. Po předcházejícím nárazu boku kamionu do stromu se utrhla nákladní nástavba vozidla a po stometrové délce silnice se na vozovku vysypal náklad ledniček, videopřehrávačů, vysavačů, mobilních telefonů, počítačů a dalších výrobků elektroniky a elektrospotřebičů. Část padajícího nákladu poškodila přední část vozidla Škoda Octavia. Třetím havarovaným vozidlem byla dodávka Renault Master, jejíž řidič se chtěl vyhnout překážce na silnici a sjel do příkopu. Při nehodě byl lehce zraněn řidič kamionu MAN, kterého zdravotníci ošetřili na místě.

Hasiči u kamionu udělali protipožární opatření, únik provozních náplní nebyl zjištěn. Rozsypaný náklad a trosky kamionu zcela zatarasily oba jízdní pruhy silnice a policisté museli odklonit dopravu. Po úklidu vozovky se hasičům podařilo krátce před osmou hodinou uvolnit jeden jízdní pruh a policisté touto polovinou silnice řídili dopravu. Protože odvoz nákladu a vyproštění havarovaného kamionu z bahnitého dna rybníka si majitel vozidla zajistil sám, hasiči v osm hodin ukončili zásah. Ve 13:16 hodin byli hasiči na místo povoláni znovu, protože při zvedání kamionu jeřábem z bahnitého okraje rybníka uniklo menší množství oleje a hasiči tuto skvrnu zasypali sorbentem. Na hladinu rybníka hasiči také spustili člun, z něhož z rybníka vylovili ledničku a další zboží z kamionu.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet