Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Devět profesionálních hasičů ze stanice v Ústí nad Labem slouží také jako letečtí záchranáři, mají za sebou více než stovku vzletů

Necelý rok slouží devět profesionálních hasičů z požární stanice Ústí nad Labem jako hasiči – letečtí záchranáři. Za sebou mají od loňského února již celkem 137 vzletů v kraji.

Speciálně vycvičení hasiči – letečtí záchranáři slouží pravidelně na letecké záchranné službě Ústeckého kraje. Podílejí se na záchraně zdraví a životů za účasti vrtulníku.

Hasiči – letečtí záchranáři tvoří posádku vrtulníku a v případě potřeby dokáží v podvěsu slanit se z vrtulníku k postiženému, tam pacienta připravit k následnému transportu do nemocnice.

„Každý z nás musí být nejen zdatný lezec, ale musí ovládat také zdravovědu. Jsme k dispozici pilotovi, lékaři i záchranáři. Tvoříme jeden tým,“ vysvětlil hasič – letecký záchranář Václav Šeiner. Jeho kolega Lukáš Blažek podotkl, že osádku vrtulníku tvoří pilot, lékař, záchranář a hasič – letecký záchranář nebo policista či člen horské služby. Vedle hasičů se totiž na službách střídají i policisté ze zásahové jednotky nebo speciálně vyškolení horští záchranáři.

Hasiči v ústeckých Všebořících mohou podle hasiče – leteckého záchranáře Jiřího Hlinského lezeckou činnost trénovat nejen na cvičné věži, ale také na ocelové konstrukci přímo ve vestibulu hasičské stanice nebo na trenažéru v hangáru letecké záchranky na ústeckém Bukově. Tam se učí například plynulost při seskakování a slanění z vrtulníku.

Jan Vraný

Sdílet