Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Vybrali jsme ideální kabinu pro ideální cisternu

Hasičská cisterna pro přepravu požárního družstva má svojí kabinu v tzv. prodloužené variantě, která může mít několik podob či modifikací svého provedení. Podívejme se tedy, co by na naší cisterně mohlo být.


VÝBĚR


Kabina má být dostatečně prostorná, hasiči se musejí pohodlně dooblékat, kam složit nohy apod. Do kabiny má být zajištěn také dobrý přístup. Musí mít tedy dostatečně široké dveře a pochopitelně snadno zdolatelné schody při nástupu i výstupu.

V podstatě se nám nabízejí dva možné typy kabiny. Buď si pro naši ideální cisternu vybereme běžnou, továrně prodlouženou boudu a nebo zvolíme kabinu pro mužstvo integrovanou do nástavby vozu.

Obě řešení mají samozřejmě svá pro i proti a my si mezi nimi budeme muset vybrat. Uvažovat musíme i o vnitřním zpracování – v kvalitní a precizně zpracované kabině vozu očekáváme vhodné osvětlení, madla, přihrádky pro vybavení a podobně.

Vzhledem k tomu, že stavíme cisternu pro českou obec, budeme volit vnitřní prostor o šesti sedadlech ve standardním rozdělení – dvě vpředu a čtyři vzadu.


ROZHODNUTÍ


Přinášíme vám resumé, kterou kabinu bude mít cisterna pro obec Spodní Bříza. V našich hlavách zvítězila varianta jedné ze švédských sériově prodloužených kabin s vnitřní úpravou od renomovaného zahraničního výrobce nástaveb.

Z čeho jsme vycházeli? Samozřejmě z našeho unikátního seriálu Dobytčák či kabina pro mužstvo. Ten vyhrála svými rozměry továrně prodloužená kabina Volvo a proto bude i na naší cisterně. Hasiči mají pro sebe v celém prostoru zadní části kabiny mimořádný, až nadstandardní dostatek místa a to i v případě jejího plného obsazení.

Celou vnitřní zástavbu si do kabiny necháme udělat od německého nástavbáře – Zieglera. Ten nám do ní zakomponuje bezkonkurenční prvky své kabiny Z-Cab, tedy odkládací prostory pod sedačkami, madla, osvětlení, sedadla a podobně. Vybavení interiéru u Z-Cab považujeme za ideální.

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu