Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Mladoboleslavsku explodovala plynová stanice, dvě osoby utrpěly těžká zranění

Událost byla ohlášena na tísňovou linku v sobotu 19. 1. 2013 ve 13:09 hodin. Operační středisko na místo události vyslalo zásahovou jednotku ze stanice Benátky nad Jizerou s technikou CAS 24 T815 a CAS 32 T815, ze stanice Mladá Boleslav s technikou PPLA MB Vario a JSDH obce Chotětov s technikou CAS 25 Š706 RTHP.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jednalo o mohutný detonační výbuch uvnitř bioplynové stanice, která je ve výstavbě a není ještě spuštěna do provozu. Uvnitř objektu byly v době výbuchu 2 osoby, které utrpěly těžká zranění a byly transportovány leteckými záchrannými službami do nemocnic.

Zdravotnické operační středisko přijalo v sobotu po třinácté hodině tísňovou výzvu k výbuchu v bioplynové stanici na Mladoboleslavsku. Při výbuchu utrpěli těžké popáleniny dva muži. Dispečink na místo vyslal sanitní vozy z Mladé Boleslavy a Mnichova Hradiště a zažádalo o vzlet letecké záchranné služby z Prahy a Liberce. Na místo vyjely také jednotky hasičského záchranného sboru a Policie ČR. Oba muži utrpěli těžké popáleniny, jeden na 50% těla a druhý zhruba na 30%. Oba byli po ošetření předáni k leteckému transportu na Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jejich stav je vážný, uvedla Tereza Janečková ze středočeské záchranné služby.

Hasiči v současné době provádí průzkum objektu a měření koncentrací unikajícího plynu a vyčkávají příjezdu zástupců stavební firmy, která stanici dodává.

Dle prvotních informací došlo pravděpodobně k výbuchu methanu, který unikl z technologie. Co způsobilo iniciaci plynu je předmětem vyšetřování vyšetřovatele požárů ve spolupráci s Policií ČR, kteří v současné době pracují na místě události.

kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel po­žárů

Sdílet