Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči byli povoláni k vyproštění koně, který zapadl do šachty v chlévě v obci Kosoř

Událost byla na tísňovou linku ohlášena v sobotu 19. ledna 2013 v 10:30 hodin. Na místo události byla vyslána zásahová jednotka profesionálních hasičů ze stanice Řevnice s technikou CAS 24 T815 a TA 1 OPEL CAMPO.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že ošetřovatelka při vedení koně po stáji zapomněla uzavřít otvor určený ke shrnování chlévské mrvy a kůň zadními končetinami cca do poloviny těla spadl do otvoru, kde se zaklesl a nemohl ven. Hasiči z důvodu omezeného prostoru uvnitř chléva nemohli použít těžkou techniku a k vyproštění museli z dostupných prostředků sestavit provizorní kladkostroje, kterými střídavě přizvedávali koně za ocas a za hlavu a tímto způsobem po několika minutách koně vyprostili. Po celou dobu vyprošťování byla na místě přítomna veterinární lékařka, která spolupracovala s hasiči a koně zklidnila sedativy.

Kůň utrpěl pouze lehká zranění na zadních končetinách. Po vyproštění byl kůň odveden do stáje, kde veterinární lékařka provedla jeho ošetření.

Fotodokumentaci v průběhu vyprošťování nebylo možno provést z důvodu nebezpečí lekavosti koně na záblesk fotoaparátu a jeho dalším poraněním.

kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel po­žárů

Sdílet