Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlost hoření překvapila i majitele objektu, chatku už nebylo možno zachránit

V 18:25 hodin přijal operátor tísňové linky operačního střediska HZS Zlínského kraje oznámení o požáru rekreačního objektu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Vsetín, spolu s jednotkami dobrovolných hasičů z Karolinky, Velkých Karlovic, Podťatého a Nového Hrozenkova. K požáru tak mířilo celkem šest cisternových zásahových vozidel.

Cestou k zásahu bylo našemu veliteli upřesněno, že se jedná o objekt chatky, což bylo následně potvrzeno i provedeným průzkumem po příjezdu na místo požáru. V době příjezdu první jednotky hasičů se požár chatky o půdorysu asi 5 × 6m nacházel ve třetí fázi tzn. ve fázi intenzivního hoření.

Hořící objekt byl postaven na strmém kopci asi 500 metrl od místa, kam bylo možné dojet zásahovou technikou. Hasiči se proto museli k požáru dostat pěšky. Vzhledem k rozsahu požáru bylo s majitelem, který byl na místě přítomen, dohodnuto, že se chatka nechá pod kontrolou hasičů dohořet.

Jak uvedl sám majitel, byl rozvoj požáru opravdu velmi rychlý. Asi v 17:45 hodin odešel z chatky spolu s manželkou na nedalekou běžkařskou trať a ani ne za půl hodiny již viděl chatku zasaženou plemeny prakticky v celém rozsahu.

Co bylo příčinou vzniku požáru a co ovlivnilo jeho velmi rychlý rozvoj, je předmětem dalšího šetření. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200.000 Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet