Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici unikal dusík

K vážné dopravní nehodě došlo včera (20. 11. 2006) před 21. hod. večer na 122. km dálnice D5, směr Plzeň, úsek Bor – Benešovice. A do toho sebevrah na sloupu vysokého napětí.

Do cisterny vezoucí kapalný dusík, která byla v odstavnému pruhu, tu narazil kamion a poškodil hlavní ventil. Dusík začal z cisterny unikat. Na místo ihned vyrazili profesionální hasiči z Tachova a PČR. Následkem unikajícího kapalného dusíku, který má teplotu minus 196 stupňů Celsia, začala v místě namrzat vozovka. Dálnice byla policisty uzavřena v obou směrech a doprava byla odkloněna v Nové Hospodě na starou komunikaci. Nehoda se obešla bez zranění osob. Převozcem kapalného dusíku je ČSAD Havířov a je určen pro firmu Meser. Na místo se dostavil majitel firmy. O situaci byl vyrozuměn odbor životního prostředí MěÚ Tachov. Hasiči v dýchací technice vytyčili nebezpečnou zónu do vzdálenosti 100 metrů od cisterny. Oblak dusíku se pohyboval cca 30 metrů na západ od vozidla. Odstraněním víka zhruba ve 22:30 hod. hasiči zjistili, že poškození ventilu není takové, jak se předpokládalo. Ventil nebyl uražen a náraz způsobil pouze prasklinu. Dusík tedy neunikal tak rychle, jak se předpokládalo. Proto se upustilo od původního záměru únik urychlit. Hasiči snížili tlak v cisterně, ve 23:01 hodin obalili trubku a pokusili se jejím stlačením zabránit úniku dusíku. To se nepodařilo. Nakonec bylo rozhodnuto odstranit poškozený blatník a cisternu po vlastní ose přesunout na záchytné parkoviště Správy a údržby dálnic Ostrov. Tam také v doprovodu hasičů byla převezena pár minut po půlnoci. Zde byla předána majiteli, který zajistí zabezpečení vozidla. Správa a údržba dálnic provedla posyp vozovky, aby mohla být dálnice zprovozněna.

HZS Plzeňského kraje, přesněji profesionální hasiči z Nýřan vyjížděli včera (20. 11. 2006) před dvaadvacátou hodinou v noci k záchraně muže, který vylezl na stožár vysokého napětí v Líních, u rybníka Okružinka. Muž se nacházel asi dva metry pod dráty a vyhrožoval skokem. Pracovník ČEZU vypnul ve 22:08 přívod proudu.. Na místo byl povolán policejní vyjednávač a profesionální hasiči ze stanice Košutka s hasiči–lezci, s autožebříkem a seskokovou matrací. Policejní vyjednávač v koši autožebříku vyjel k osobě a začal s ní vyjednávat. Když doletěl na místo vrtulník Letecké pátrací a záchranné služby Armády ČR, bylo vše připraveno pro případný zásah ze vzduchu i ze země. Muž však požadoval odlet vrtulníku, a tak se musel vrátit na letiště do Líní. Muž komunikoval pomocí mobilního telefonu do doby, než se mu vybil akumulátor. Policejní vyjednávač byl od osoby vzdálen asi dva metry. Po třiadvacáté hodině se osoba začala rozčilovat a kymácet na stožáru. Odmítala policejního vyjednavače a požadovala vyjednávat s psycholožkou HZS. Ta také v koši nahradila policejního vyjednávače. V jednu chvíli byla od muže asi jen metr a on dokonce slezl o kousek níže. Po nějaké chvíli však muž povylezl zpět a psycholožka se vrátila na zem. Pár minut před půlnocí muž dokonce po drátech přeručkoval na vzdálenost asi 20 metrů od stožáru. Velitel zásahu uvedl vrtulník na letišti do pohotovosti a rozhodl, že se k muži vydá hasič lezec po drátech a další hasiči v koši autožebříku. Muže se podařilo po půlnoci do koše umístit a dopravit na zem, kde byl předán do péče ZZS.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet