Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hokejem pro dobrou věc, aneb akce pro všechny příslušníky IZS

V pátek 18. Ledna a v neděli 20. ledna 2013 se na pražské Spartě konalo zajímavé hokejové klání. Akce „Sparta vzdává hold“ se stala již tradicí a každoročně se jí účastní desítky hasičů, policistů, zdravotníků a vojáků.

Na obě utkání přišel fandit i generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky plk. Ing. Drahoslav Ryba.

TIPSPORT Aréna hostila během víkendu dvě utkání, při kterých hokejisté hráli pro všechny, kteří denně nasazují své životy za ostatní. V pátek od 18. ledna 2013 proti sobě nastoupili HC SPARTA PRAHA a BÍLÝ TYGRI LIBEREC. Na utkání s Bílými Tygry přišlo přes deset tisíc fanoušků. A toto utkání Sparta zaslouženě vyhrála, když do liberecké branky nasázela osm gólů.

O to větší boj se pak odehrál v neděli, kdy proti Spartě nastoupili PIRÁTI CHOMUTOV. Ti jsou sice v tabulce poslední, ale předvedli krásný hokej plný odhodlání.

Napínavému hokejovému duelu fandilo téměř 10 000 diváků, stejně jako v pátek, především zástupců hasičů, policistů, zdravotníků a vojáků. O vítězi utkání nerozhodlo ani prodloužení, a tak podívaná vrcholila v nájezdech. Díky Petru Jánskému, který proměnil oba své pokusy, získala nakonec Sparta o bod navíc a utkání tak skončilo vítězstvím Sparty 5:4.

Sparťanští hokejisté odehráli utkání v dresech s logy jednotlivých složek, které budou následně vydraženy a výtěžek předán Nadaci policistů a hasičů.

Generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba společně s ředitelem Nadace policistů a hasičů Vladimírem Šuterou převzali z rukou předsedy představenstva hokejového klubu Sparta Praha Petra Břízy šek pro Nadaci v hodnotě 91 418 korun.

Bezprostředně po utkání se o své dojmy podělil i plk. Drahoslav Ryba.

Pane plukovníku, jak se Vám dnešní utkání líbilo?

Utkání se mi líbilo moc. Vždy se rád podívám na dobrý hokej, a tentokrát to bylo o to lepší, že z hokejistů bylo cítit, že vědí, proč a pro koho hrají. Byl jsem se podívat i na pátečním utkání a všechny tři týmy ukázaly krásný hokej. I když přece jen páteční utkání se mi líbilo víc, dnes to již byla opravdová bitva.

Prozradíte, komu jste fandil?

Fandím každému, kdo nad rámec svých povinností věnuje svůj volný čas pro nějakou dobrou věc. A tím obě letošní utkání bezesporu jsou. Velmi si vážím podpory ze strany sportovců, kteří stejně tak dobře jako záchranáři, vědí, jak jeden úraz může člověku změnit celý život. A každé gesto, každá podpora pozůstalým rodinám a zraněným hasičům, každé uznání a uvědomění si jejich náročné práce je vždy na místě a velmi motivující.

Jak se Vám líbila atmosféra dnešního utkání?

Musím říct, že jsem si jí velmi vychutnal. Pokud se nepletu, fandit přišlo přes jedenáct tisíc diváků, většinou kolegů těch, pro které je tato akce pořádána. A z celé atmosféry to bylo znát. Nesešly se tu dva proti sobě stojící tábory fanoušků, ale záchranáři, kteří se dnes a denně potkávají při zásazích. A pro všechny je to práce, ke které je potřeba mít nejen odhodlání ale i srdce na správném místě. Dnes jsem měl možnost tohle zde v hale pocítit a naplňuje mě to velkou radostí a chutí do další práce. Doufám, že podobné zážitky si odnáší i ostatní diváci.

Nadace policistů a hasičů funguje již 10 let a pomáhá zlepšit životní podmínky dětí policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, v přímé souvislosti s ní nebo pro její výkon a bývalých policistů a hasičů těžce tělesně postižených následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. V současné době Nadace poskytuje podporu 66ti dětem ze 40ti rodin. Nepřispívá však jen materiálně, pomáhá také v řešení těžkých životních situací a při výchově dětí „nadační rodiny“. Pomáhá jim v zařazení se do plnohodnotného života ve škole a ve společnosti (měsíční spoření, pojištění, školní a studentské aktivity). Pořádá také letní a zimní ozdravné pobyty rodin doma i v zahraničí, organizuje pravidelná setkání a dvoudenní nadační setkání v Praze.

Od roku 2004 se nadace stará také o 45 těžce tělesně postižených bývalých policistů a hasičů. Umožňuje jim setkávání s bývalými kolegy, poskytuje právní a psychologickou pomoc. Dále organizuje společné ozdravné pobyty a lázeňské léčebné pobyty v tuzemsku i v termálních lázních v Maďarsku. Poskytuje také materiální a finanční pomoc pro postižené.

Více o Nadaci policistů a hasičů na www.nadacepah.cz

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet