Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům v alpském středisku Lech pomáhá rolba PistenBully 300 s nástavbou Marte/Walser

Je zima, sníh a tak vám představujeme techniku, která je právě v těchto podmínkách jako doma. Jednotka hasičského sboru v rakouské obci Lech, která se nachází v Alpách, má ve svém vozovém parku od listopadu roku 2007 zařazený speciál v podobě sněžné rolby PistenBully 300. Její požární nástavbu postavila dnes již neexistující firma Marte a její další úpravy provedl výrobce hasičské techniky, společnost Walser.

Hasičský speciál Kässbohrer PistenBully 300 byl pořízen jako ojetý, v tu dobu 9 let starý stroj za cenu 50.000 €, což je nepoměr vůči ceně nové rolby. Ušetřilo se více jak 200.000 €, tyto prostředky byly použity na výrobu požární nástavby.

Skoronový stroj prakticky nahradil u sboru starší model rolby rovněž značky Kässbohrer. Ten se sice dostal všude, ale neměl ve vybavení vodní nádrž, tudíž jeho taktické nasazení bylo poněkud omezeno. Jeho vybavení je stejné jako mají dopravní automobily.

Nová rolba je využívána pro svojí schopnost pohybu zejména v zimních měsících, kdy se v tomto horském středisku nachází velké množství sněhu, s tím běžné zásahové automobily nemají prakticky šanci si poradit a jsou tak jízdy neschopné. V případě ostrého výjezdu by tak byla velká spousta horských chalup, domů a velkých hotelů, kde přebývá značné množství turistů i personálu ponechána napospas plamenům.

PistenBully 300 s hasičskou nástavbou toto vše alespoň částečně řeší, neboť na pásech a se silným více jak čtyřistakolovým motorem dopraví potřebné vybavení všude tam, kde je ho třeba. Taktické označení nese jako KLF-W, což je volně přeloženo „malý zásahový automobil s vodou“.

K mimořádné události přepraví v kabině až trojici hasičů. Za ní se nachází požární nástavba, vyrobena z hliníkových profilů a olepena hliníkovým plechem. Uvnitř nalezneme celkem pět skříní na vybavení, které kryjí hliníkové roletky s průběžným madlem.

Hlavní částí je izolovaná nádrž na 1800 l vody. O její dodávku do hadic se stará vzadu umístěná přenosná motorová stříkačka Rosenbauer FP 8/8, jenž v ten okamžik funguje jako stabilní čerpadlo.

Pro první zásah je nad stříkačkou průtokový naviják s hadicí 52 mm o celkové délce 60 m, zakončený pistolovou turbo proudnicí. Z dalšího vybavení je zde přenosná elektrocentrála, jenž rovněž napájí osvětlovací stožár, prodlužovací kabel, přenosný světlomet se stativem, na obou stranách jsou hadice B a C s příslušenstvím, redukční tlakový ventil 40 – 10 barů, hasící přístroje, ženijní prostředky, kanystry s pěnidlem, čtyři dýchací přístroje Dräger s tlakovou lahví o objemu 9 l, prostředky první pomoci a ještě jiné drobnosti jako kanystry s PHM apod.

Na horní pochozí ploše je již zmíněný osvětlovací stožár a čtyřdílná sada nastavovacích žebříků. Přístup sem je zajištěn pomocí žebříčku ze zadního čela. Co se týče vybavení v roletových skříních, to si hasiči vyndají snadno. Na obou bocích jsou pochozí plochy se zábradlím a vzadu je výklopný schůdek, takže se i čerpadlo vyndá v případě potřeby dobře.

Téměř 7 metrů dlouhá rolba (s nasazenou radlicí) je v barevném provedení, odpovídajícímu rakouskému standardu. Opatřena je také světelným a zvukovým výstražným zařízením modré barvy.

Foto a info: Ortsfeuerwehr Lech, Walser GmbH

Sdílet