Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální pilulka dokáže hlídat hasiče, reaguje na jeho tělesnou teplotu

S neobvyklou novinkou v oblasti ochrany hasičů přišli vědci v Austrálii. Vymysleli totiž pilulku, která dokáže v reálném čase přenášet informace o tělesné teplotě. Velitelé zásahů tak mohou přehřívající se hasiče stáhnout z první linie nebo z požářiště vůbec.

Pilulka se zatím testuje na několika dobrovolnících. Neexistuje totiž žádný vzorec, podle kterého lze zjistit, kdy už je hasič ohrožen tepelným šokem a dehydratací a kdy ještě vydrží. Ten se právě vědci díky dobrovolníkům snaží nalézt.

Kapsle Equivital EQ02 LifeMonitor je pilulka, obsahující teploměr a malý vysílač, potažená plastem. Na hrudi má pak hasič další zařízení, které jednak přijímá data z pilulky a navíc měří teplotu pokožky, srdeční tep a frekvenci dýchání. Všechny tyto údaje pak putují do centrálního počítače.

Hasiči, kteří pilulku pomáhají testovat, již absolvovali několik cvičení, kdy byli vystaveni teplotám od –3°C až po 124°C po dobu asi 20 minut či prováděli evakuaci osob. Další testovací procesy proběhnou při teplotách 100–600° C.

Zajímavostí je, že pilulku použil i Felix Baumgartner při svém seskoku „z vesmíru“.

Pilulka je obvykle vyloučena z těla přirozenou cestou během jednoho až dvou dnů po požití.

Zdroj: http://www.news.com.au

Sdílet