Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Francouzští ,,sapéři,, protestují

Masové demonstrace několika tisícovek hasičů ve francouzských městech přerůstají v násilné potyčky s policisty.

Dle informací televizních stanic a zpravodajských agentur a webů dochází v posledních dnech k protestům francouzských profesionálních hasičů, kteří demonstrují za zlepšení sociálních podmínek – zvýšení mezd/příplatky ve výši zhruba 70 Euro – v přepočtu cca 2000,–Kč a nižší věk pro odchod do důchodu (55 let), rovněž také finanční nárůst důchodů. Tyto demonstrace však přerůstají v násilné střety s policii, zranění jsou na obou stranách, několik policistů i těžce. Proti sobě stojí policisté se štíty a obušky a hasiči ve svých zásahových oděvech a přilbách. Media sdělila, že díky masovým protestům jsou připraveni kompetentní státní úředníci s profesionálními hasiči, kterých je ve Francii více jak 37 000, o jejich podmínkách jednat. Informace se však různí, ale i kdyby se hasičům podařilo dosáhnout svého, je opravdu cesta násilí je ta pravá?

Vzpomeňme, jak před několika lety při podobné demonstraci přišel o ruku jeden z francouzských hasičů… To snad dnes nikdo nechce opakovat!

U nás není situace rovněž růžová, státem placení hasiči se obávají účinků zákona o služebním poměru, na podnikové profesionální hasiče pro změnu nemyslí nový zákoník práce, pro nějž vlastně neexistují a právem se mnoho z nich obává o svojí budoucnost. Dovedete si představit takovéto protesty i u nás???

Foto: TF1 France, RTL France, permanent.nou­velobs.com, fr.yahho.com, T.Coxe, D.Farget, pompiers.fr, web.ifrance.com, NBI, bspp.fr
Sdílet