Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Shořel přístřešek chaty v Býšti, podařilo se uchránit hodnoty za milion

V neděli 20. ledna 2013, ve 20,46 hod. byl na operační a informační středisko pardubických hasičů nahlášen požár chaty v obci Býšť na Pardubicku. Na místo zásahu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Holice a dobrovolní hasiči ze stanice Býšť, Holice a Sezemice.

Požárem zde došlo k úplnému zničení přístavku k chatě, dále k poškození dřevěného podbití štítu a částečnému poškození stropu v místnosti nad přístavkem. Hasiči použili k hašení C proud. Po příjezdu krajského vyšetřovatele příčin požárů a ohledání místa odpojili dům od elektřiny a provedli závěrečné prolití místa zásahu.

Jako příčina vzniku požáru je označena verze úmyslného jednání. Na místě byl pes pro vyhledávání akcelerantů hoření, který označil jedno místo, ze kterého byly odebrány stopy pro další zkoumání v laboratoři. Předběžná škoda byla vyčíslena na 250.000,– Kč, uchránit se podařilo hodnoty ve výši 1.000.000,– Kč.

Na místě dále byly příslušníci z laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kteří na místě vyloučili závadu na elektroinstalaci objektu. Po ukončení zásahu zůstala pro případ znovuvznícení na místě ještě dvě hodiny místní jednotka.

Petra Malátková Hoffmanová

Sdílet