Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Černošicích hořelo v hotelu Kazín, hasiči museli zachránit 29 lidí, dva byli v bezvědomí

29 zachráněných, 17 zraněných, z toho 5 hospitalizovaných osob si vyžádal požár v jednom z pokojů ubytovny v Černošicích u Prahy.

Požár pokoje v ubytovně byl na tísňovou linku hasičů ohlášen ve čtvrtek 24. ledna 2013 v 06:31 hodin. Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události zásahovou profesionální jednotku ze stanice Řevnice, jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Černošice a Dobřichovice a současně požádalo o spolupráci Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár v jednom z pokojů ve druhém nadzemním podlaží celkem čtyřpodlažního objektu hotelu Kazín.

Jednotky v dýchací technice ihned zahájily záchranu osob vyvedením z objektu pomocí vyváděcích masek z důvodu silného zadýmení všech společných prostor objektu, a současně provedly likvidaci požáru jedním proudem C.

V průběhu vyhledávání osob v objektu byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí, které byly ihned vyneseny mimo objekt a předány posádkám zdravotnické záchranné služby, které postupně ošetřily 17 osob a 5 osob převezly do pražské nemocnice.

K hospitalizaci byl následně převezen i jeden ze zasahujících hasičů, který utrpěl popáleninová poranění. V průběhu hasebního zásahu a průzkumu objektu bylo zachráněno celkem 29 osob.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatelé požárů ve spolupráci s kolegy z Technického ústavu požární ochrany stanovili elektrický zkrat na přívodním kabelu k lampičce. Současně hasiči v rámci výkonu státního požárního dozoru zahájili rozsáhlou kontrolu po požáru, zaměřenou na dodržování podmínek požární bezpečnosti, kterou zjistili řadu nedostatků.

Zjištěné nedostatky budou řešeny ve správním řízení a budou stanovena opatření k odstranění nedostatků a k dodržování požárně-bezpečnostních předpisů.

Škoda na majetku byla předběžně odhadnuta na 400 tisíc korun. Další provoz ubytovny bude závislý na vyjádření statika a na rychlosti oprav elektroinstalace a dalších rozvodů.

kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požár
HZS Středočeského kra­je

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet